Lekker belangrijk

Hoe kweken we begrip bij kinderen voor elkaars bijzonderheden?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat (onzichtbare) sociale beperkingen net zo goed bespreekbaar zijn als cognitieve of lichamelijke beperkingen, zodat kinderen beter begrijpen waar gedrag vandaan komt, hoe ze met elkaar om kunnen gaan en hoe ze elkaar kunnen helpen?

Bijdehandleiding

In iedere klas zitten jongens en meisjes die minder goed meekomen. Zij gedragen zich anders of leren op een andere manier dan de meeste van hun klasgenoten. Eén ding hebben deze kinderen met elkaar gemeen: aan de buitenkant is niet of nauwelijks te zien wat zij moeilijk vinden, laat staan dat duidelijk is welke hulp zij op school en thuis goed kunnen gebruiken.

Wanneer hun omgeving meer kennis heeft over hun handleiding, helpt ze dat enorm. Toch is voor die handleiding vaak nog weinig aandacht. Daar wil de Kleine Ambassade met de bijdehandleiding verandering in brengen! ‘Lekker belangrijk, samen in de klas’ is de eerste uitgave van deze methode.

Leer elkaar begrijpen

De methode kwam tot stand in samenwerking met verschillende ervaringsdeskundigen en professionals: bij de ontwikkeling en het testen van het boekje en lespakket waren 65 kinderen en jongeren en 35 ouders en professionals betrokken. Aan de hand van verhalen over verschillende kinderen krijgen kinderen én volwassenen meer inzicht in waarom sommige kinderen anders leren of zich anders gedragen dan anderen. Want wanneer iedereen zijn best doet om elkaar te begrijpen en beter te leren kennen, krijgen kinderen meer zelfvertrouwen, gaat het pesten tegen en bevordert dat de sfeer in de klas. Daarnaast zijn bij ieder hoofdstuk de ervaringen van (jong)volwassenen te lezen die hun handleiding stukje bij beetje hebben ontdekt.

Omdat wij vonden dat er meer aandacht moest zijn voor onzichtbare beperkingen maakte de Kleine Ambassade de methode op eigen initiatief en kosten. Het boek en werkschrift zijn verkrijgbaar via boekhandels en bol.com, en te leen bij bibliotheken verspreid over Nederland.

Meedoen of meer weten?

Wil je meer weten over Lekker belangrijk, neem dan contact op met ons via 010 2731011 of post@dekleineambassade.nl