Hoe kan de DCMR in de toekomst beter inspelen op de wensen en behoeften van de bewoners en bedrijven in het Rijnmondgebied? In 2018 zijn de DCMR en de Kleine Ambassade een Kinderraad gestart, bestaande uit kinderen uit groep 6, 7 en 8 uit (de omgeving van) Schiedam. De Kinderraad heeft zich in de afgelopen periode als een effectief instrument bewezen om frisse en verrassende feedback te geven op vraagstukken waar de DCMR nu en in de toekomst mee te maken heeft. 

In het kort

Duurzaamheidsvraagstukken

DCMR (Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond) is een organisatie die erop toeziet dat bedrijven in de regio Rijnmond zich aan de milieuregels houden. Ontzettend belangrijk, zeker nu de aandacht voor duurzaamheid steeds groter wordt. Ook onder kinderen wordt het thema duurzaamheid veel besproken, maar ze hebben geen idee van het bestaan van DCMR en het hoofdkantoor in Schiedam. Terwijl kinderen wel de bewoners van de toekomst zijn en hun input voor vraagstukken erg waardevol is. Hoe kunnen we er ervoor zorgen dat meer kinderen leren over het bestaan van DCMR en ze betrokken worden bij vraagstukken die spelen bij de DCMR? Het antwoord hierop zoeken we in de DCMR Kinderraad.

Wat DCMR doet voor jou

In de DCMR Kinderraad gaan kinderen zelf op onderzoek uit om meer kennis te krijgen over DCMR en de thema’s die er spelen. Ze nemen een kijkje bij het bedrijf, interviewen medewerkers en gaan op excursie door het werkgebied van DCMR. Ze gaan actief aan de slag en benaderen thema’s vanuit verschillende invalshoeken. Op basis van wat de kinderen geleerd hebben, vormen ze hun eigen mening en geven ze adviezen over wat anders of beter kan.

Een kijkje achter de schermen

De kinderen leren dat DCMR op verschillende manieren erop toeziet dat mensen en dieren in een milieuvriendelijke en veilige omgeving kunnen leven: door het uitvoeren van inspecties, handhaving op de milieuregels en het maken en verlenen van vergunningen. Daarnaast ontdekken ze dat er bij DCMR een heleboel verschillende soorten beroepen uit te voeren zijn. Van de medewerkers in de meldkamer die zorgen dat meldingen over stank of geluid worden afgehandeld tot de adviseurs die meedenken over hoe bodemonderzoek het beste uitgevoerd kan worden.

Van advies tot spreekbeurtpakket

Voor de leden van de DCMR Kinderraad ging er een wereld open; zo’n belangrijk bedrijf voor het milieu met interessante beroepen. En dat in hun eigen stad! De DCMR Kinderraad vindt het belangrijk dat iedereen beter weet wat DCMR doet. Daarom gaven ze het advies om een spreekbeurtpakket te ontwikkelen. Het advies is opgepakt. Samen met de kinderen en DCMR ontwikkelden we een gratis spreekbeurtpakket. En om het spreekbeurtpakket te promoten, richtten we in 2019 een stand in voor DCMR op de Wereldhavendagen.

 

Bekijk het spreekbeurtpakket