DCMR Spreekbeurtpakket

Ontdek hier hoe jij een superspreekbeurt geeft over de milieudienst

Met dit digitale spreekbeurtpakket maak je kennis met de werkzaamheden van de DCMR, de milieudienst van de regio Rijnmond en Goeree-Overflakkee. We maakten het samen met de DCMR Kinderraad. Het pakket zit bomvol informatie over hoe het milieu in jouw omgeving zo schoon mogelijk wordt gehouden. Ook barst het van de tips en handigheidjes om van jouw spreekbeurt een superspreekbeurt te maken!

Waar bestaat het spreekbeurtpakket uit?

  • Een stappenplan over hoe je het materiaal in het spreekbeurtpakket gebruikt
  • Een filmpje over hoe je een goede spreekbeurt geeft
  • Een filmpje over de werkzaamheden van de DCMR
  • Handige spreekbeurtkaartjes om te printen
  • Tien digitale schoolplaten voor je presentatie op het digibord en de verhalen die je erbij kunt vertellen
  • Kranten om uit te delen in de klas met een quiz om de kennis van klasgenoten te testen.

Oftewel, een heleboel info over wat de DCMR doet om het milieu schoon en veilig te houden!

In 5 stappen naar een superspreekbeurt!

Een spreekbeurt geven kan soms best spannend zijn. De DCMR Kinderraad helpt jou graag. Volg dit stappenplan dan komt het vast en zeker goed. Succes!

Stap 1: begin bij het begin

Zo, het is tijd om je spreekbeurt over de DCMR tot in de puntjes voor te bereiden. Weet je nou niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk dan eerst het Do it Yourself-filmpje! Daarin vind je álle tips over hoe je zonder stress een goede spreekbeurt kunt geven.

Stap 2: verzamel informatie

Natuurlijk heb je ook informatie nodig over de DCMR om in je spreekbeurt te verwerken. Komt dat goed uit, ook daar hebben we een hartstikke handig filmpje voor! In het informatieve filmpje over de DCMR kom je precies te weten wat de milieudienst nou eigenlijk doet én waarom ze dit doet.

Tip: gebruik dit filmpje vooral als bron van informatie voor wat je in je spreekbeurt wil gaan vertellen. Het filmpje is te lang om tijdens de spreekbeurt te laten zien. Je kunt eventueel wel een klein stukje laten zien.

Stap 3: kies wat je wil laten zien

Je wil natuurlijk dat je klasgenoten goed op blijven letten. Maak daarom je spreekbeurt aantrekkelijk met de schoolplaten voor op het digibord! Hiermee kun je de werkzaamheden van de DCMR laten zien. Je kunt de platen downloaden of online bekijken. Bij elke plaat die je laat zien, hoort een verhaaltje over het werk van de DCMR-medewerker. Handig om aan je klasgenoten te vertellen.  

Tip: bespreek niet alle negen digitale schoolplaten tijdens je spreekbeurt, maar kies een paar situaties die jij interessant vindt.

Stap 4: bereid je goed voor

Nu is het tijd om knopen door te hakken: wat ga je vertellen en in welke volgorde? Gebruik voor deze stap de spreekbeurtkaartjes. Dit zijn lege kaartjes waar je op kunt schrijven wat je tijdens je spreekbeurt wil gaan vertellen. Deze kaartjes zijn bedoeld als geheugensteuntjes, je kunt ze erbij houden tijdens je spreekbeurt.

Tip: gebruik de spreekbeurtkaartjes om steekwoorden op te zetten. Schrijf niet al je tekst uit. Anders ga je misschien alles letterlijk voorlezen en dat klinkt niet zo spontaan!

Stap 5: deel de kranten uit en speel de quiz

Bij dit spreekbeurtpakket hoort ook nog een DCMR Kinderkrant met meer info over wat de DCMR doet voor jou en het milieu. Ook deze krant maakten we samen met de Kinderraad. In de krant vind je een toffe quiz. Die kun je gebruiken om na afloop van je spreekbeurt de kennis van je klasgenoten te testen. Of maak `m om zelf nog meer te weten te komen over de DCMR. Je kunt `m hier online bekijken.

Tip: vraag nu voor al je klasgenoten ook gratis kranten aan bij de DCMR om uit te delen in de klas. Zo kunnen ze thuis alle informatie nog eens rustig doorlezen. Doe dit ruim van tevoren, zodat je de kranten op tijd in huis hebt voor je spreekbeurt.

DCMR-kranten aanvragen?  

Stuur een e-mail naar info@dcmr.nl. Vermeld daarin je naam, leeftijd, adres en hoeveel kranten je wil aanvragen.