Hoe zorgen we ervoor dat alle kinderen en jongeren in Schiedam fijn op kunnen groeien, ook als ze in armoede leven? Het antwoord van de kinderen is Bliep, hét Schiedamse fijn-opgroeien-platform waarvoor we allerlei partijen in de stad actief samenbrengen om kinderen die in armoede opgroeien precies de hulp te geven die ze nodig hebben. Iedereen draagt op zijn of haar eigen manier een steentje bij, van hoge ambtenaar tot vriendelijke buurvrouw. Samen zorgen we ervoor dat kinderen kunnen meedoen, zodat ze met net iets minder zorgen opgroeien en een kansrijke toekomst tegemoet gaan!

IN HET KORT

  • Online sinds 2020
  • Onderzoek sinds 2014
  • Fijn-opgroeien-platform
  • Samenwerking met Gemeente Schiedam
Kennis

Kinderen maken zich zorgen

‘Als één op de zes kinderen in Schiedam opgroeit in armoede, wat doen de andere vijf daar dan aan?’ Schiedamse kinderen maken zich veel zorgen om kinderen die in armoede opgroeien. Ze vinden dat er meer aandacht zou moeten zijn voor deze problematiek. Dit bleek al uit een enquête die we in 2014 onder achthonderd kinderen hebben uitgezet.

Onderzoek

Van winterjas tot maatje

Wat is er eigenlijk nodig om fijn op te groeien? En hoe zorgen we ervoor dat kinderen die in armoede opgroeien, krijgen wat ze daarin missen? Dat waren de vraagstukken die we als eerste met de kinderen onderzochten. Zij kwamen er al snel achter dat alle kinderen dezelfde basis nodig hebben om fijn op te kunnen groeien, maar het verschilt per kind wat er mist als er thuis weinig geld is.

Advies

Eén site voor alle kinderen

De kinderen adviseerden om een online platform te ontwikkelen waar Schiedamse kinderen terechtkunnen voor een divers aanbod van spullen en diensten. Met een speciale pas zou elk kind daaruit zelf moeten kunnen kiezen wat het nodig heeft. Het platform mag niet stigmatiserend zijn en daarom moest er aanbod op staan voor álle kinderen.

Resultaat

Eén Bliep community

Uiteindelijk hebben alle inspanningen ertoe geleid dat de plannen voor het platform werkelijkheid werden. In 2019 konden we www.blieppas.nl eindelijk lanceren. Bliep is inmiddels veel meer dan een online verzamelplaats voor regelingen en spullen.


Partners

Gemeente Schiedam

 

Terug naar het overzicht