Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle kinderen en jongeren in Schiedam fijn op kunnen groeien, ook als ze in armoede leven?

Schiedamse kinderen maken zich veel zorgen om kinderen die in armoede opgroeien en vinden dat er meer aandacht zou moeten zijn voor deze problematiek. Dit bleek al uit een enquête die in 2014 door de Kleine Ambassade onder 800 kinderen is uitgezet. In opdracht van de gemeente dachten Schiedamse kinderen en jongeren vervolgens na over welke oplossing hiervoor geboden kan worden. Hieruit ontstond het idee voor Bliep.

Iedereen moet fijn op kunnen groeien

Bliep is een niet stigmatiserend, online platform met een duidelijk overzicht van alle diensten, producten en regelingen die het mogelijk maken om fijn te kunnen opgroeien. Daarnaast is het een online plek waar kinderen en jongeren (of hun ouders) op een laagdrempelige manier hulp kunnen vragen als het aanvragen van bepaalde regelingen en voorzieningen ingewikkeld is.

Voor de stad, samen met de stad

Het aanbod van Bliep is geschikt voor kinderen en jongeren van 0 tot 20 jaar. Denk aan spullen (winterjas, schoolspullen, etc.), begeleiding (mentor of huiswerkbegeleiding) én tegemoetkomingen (zoals voor een lidmaatschap bij een sport- of hobbyvereniging). De vraag die aan het aanbod ten grondslag ligt, is: wat hebben kinderen nodig om fijn op te groeien en hoe kunnen we er samen met de stad voor zorgen dat die behoeften kunnen worden vervuld?

Want samen maken we het verschil. Ons doel is dat heel de stad aansluit bij Bliep: bedrijven, culturele en maatschappelijke instellingen, scholen, (sport)verenigingen, lokale ondernemers, vrijwilligersinitiatieven, maar ook bewoners jong en oud. Niet alleen door geld of producten te doneren, maar juist door mee te helpen en mee te doen in de Bliep community. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat alle kinderen en jongeren in Schiedam fijn kunnen opgroeien.

Lesmateriaal over opgroeien in armoede

In 2020 ontwikkelden we samen met de gemeente Schiedam Pak@ Bliep [link toevoegen, een kant-en-klare lesmateriaal vol doe-opdrachten en verhalen. Met Pak@ Bliep maak je armoede in de klas bespreekbaar. Op onze pagina met lesmateriaal lees je meer over de lesmethode en ontdek je hoe je het materiaal kunt aanvragen.

www.blieppas.nl

Neem eens een kijkje op de Bliep website. Heb je vragen, wil je meer weten over het of wil je zelf een bijdrage leveren aan Bliep? Neem dan contact op met Renate via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar het overzicht