Schiedam is een stad vol culturele instellingen met een uitgebreid cultureel aanbod. Toch bleek uit de jeugdmonitor van 2016 en 2018, en uit gesprekken met culturele instellingen, dat jongeren een doelgroep zijn die weinig gebruikmaken van het huidige culturele aanbod. Daar moest verandering in komen! En dus werd in 2019 de eerste editie van de S’Culture Clup georganiseerd: een cultureel festival voor jongeren, waarin jongeren van de middelbare met culturele instellingen meedenken en meedoen in het bedenken en uitvoeren van een tof en aantrekkelijk programma.

In het kort

  • Cultureel festival voor en door jongeren 
  • Ontwikkeld naar aanleiding van de resultaten van de jeugdmonitor  
  • In samenwerking met Schiedamse culturele organisaties 

Hoe maak je cultureel aanbod voor jongeren aantrekkelijk?

Het idee voor de S’Culture Clup, de culturele tak van ons jongerenplatform I’ve Got The #Power, ontstond toen uit de jongerenmonitor van 2016 en 2018 bleek dat jongeren weinig gebruik maken van het culturele aanbod van Schiedam. Tegelijkertijd gaven zij aan wél behoefte te hebben aan meer cultureel aanbod voor jongeren. Met name een festival voor een wat jongere doelgroep bleek een groot gemis. Uit gesprekken met jongeren bleek dat zij het huidige aanbod soms saai en te elitair vinden. Een spraakmakend en laagdrempelig programma en randprogramma zou verandering moeten brengen.

Van binnen naar buiten

In 2019 werd, in samenwerking met de Bibliotheek Schiedam, Wenneker Cinema en het Stedelijk Museum Schiedam, de eerste editie van de S’Culture Clup georganiseerd. Jongeren dachten tijdens een onderschools en naschools traject mee over de programmering, randprogrammering, communicatie en de huisstijl. Om het zo laagdrempelig mogelijk te houden, werd in overleg met de jongeren besloten om veel van het programma buiten de culturele instellingen te laten plaatsvinden. Dan ben je niet verplicht om de drempel over te moeten, maar het maakt het wel een stuk toegankelijker om tóch even een kijkje binnen te nemen.

De stad als festivalterrein

Verder moest er volgens jongeren actief worden ingezet op promotie en was een herkenbare huisstijl onmisbaar. De S’Culture Clup moest goed zichtbaar zijn in Schiedam: de stad moest de verbindende factor zijn tussen de instellingen en dienen als festivalterrein. Daar moest plek zijn voor iedereen, zodat je samen met elkaar, op een laagdrempelige manier van kunst en cultuur kunt genieten. Dus dat betekent een divers aanbod op het gebied van muziek, beeldende kunst, fotografie en film, maar daarnaast moest er ook genoeg mogelijkheid zijn om te chillen, om spelletjes te spelen en om toffe sportieve activiteiten met elkaar te doen.

Komende edities

De eerste editie bleek zo’n succes, dat in 2020 een mooi vervolg van het onderschools traject kwam, gekoppeld aan het Suikerzoet Filmfestival. De inhoudelijke ontwikkeling van een filmfestivalavond voor jongeren, in samenwerking met het Stedelijk Gymnasium, stond als een huis. De uitvoering moest als gevolg van corona op zich laten wachten.Er zijn twee nieuwe trajecten van start gegaan. Een in samenwerking met onder andere de Bibliotheek Schiedam, waarbij samen met middelbare scholieren onderzocht werd hoe het thema Taal aantrekkelijk wordt voor jongeren. Het andere traject, in samenwerking met het Suikerzoet Filmfestival, richtte zich op het organiseren van een filmfestivalavond voor jongeren.

Partners

  • Bibliotheek Schiedam 
  • Suikerzoet Filmfestival  
  • Stedelijk Museum Schiedam 
  • Wenneker Cinema