Wie gaat er later werken in de haven van Schiedam? Als er in een volle klas geen enkele leerling ‘ik’ antwoordt op die vraag, heb je als stad Schiedam een knelpunt. Ons antwoord hierop is de haventour. Een kennismaking met de haven, de werkzaamheden en beroepen. Per schip en helemaal op de manier die kinderen samen met ons hebben bedacht.

In het kort

  • Opgestart in 2017
  • Elk voorjaar havenexcursies
  • Al meer dan 1300 kinderen deden mee
  • Ontwikkeld in opdracht van Kindergemeenteraad Schiedam

Kennis vergroten

In 2017 deden we samen met de Kindergemeenteraad Schiedam onderzoek naar het belang van bedrijven voor de stad. Wat bleek? Kinderen waren totaal onbekend met de haven, een van de belangrijkste en innovatieve sectoren in Schiedam. Ook na meer informatie hierover bleven ze stellig: die haven was voor hen totaal niet interessant. Maar hoe komt dat nou dat er zo weinig interesse is? Er gebeuren veel vernieuwende dingen en je vindt er zo veel verschillende opleidingen en banen. We wilden daarom graag die kennis vergroten en ervoor zorgen dat kinderen de mogelijkheden van ‘hun’ haven beter leren kennen.

Ervaring leert

Wat is ervoor nodig om die kennis over de haven interessant te maken voor kinderen? Daarvoor gingen we samen met kinderen op onderzoek uit. We lieten ze kennismaken met alle aspecten van de haven: de beroepen, de bedrijven, de logistiek, innovaties en infrastructuur. Ze gingen in gesprek met ambtenaren, namen een kijkje bij bedrijven en stapten op een boot om de haven vanaf het water te bekijken. Al doende ontdekten de kinderen dat de invloed van de Schiedamse haven veel verder reikt dan alleen de eigen stad. Het feit dat er dagelijks vanuit heel de wereld schepen en goederen af en aan reizen vonden ze heel interessant. Maar ook de Schiedamse bedrijven die wereldwijd bekendstaan om hun innovatieve en hightech oplossingen voor de offshore industrie maakten indruk. Tot slot concludeerden de kinderen dat er op en rondom het water zoveel verschillende beroepen zijn dat er eigenlijk voor iedereen wel een passende baan te vinden is.

Dit moet je zien!

Het onderzoek verraste de Kindergemeenteraad en maakte diepe indruk. Kinderen die in eerste instantie het minst geïnteresseerd waren, werden enthousiaste havenambassadeurs. Zij zagen zichzelf in de toekomst wel in die haven werken. “De haven is zo’n bijzondere plek, alle kinderen zouden deze moeten bezoeken zodat ze er ook meer over te weten komen!” De kindergemeenteraad adviseerde ook meteen hoe dit aangepakt moest worden: “Laat kinderen de haven het liefst per boot ontdekken. Maar stuur ze niet zomaar saai het water op. Zorg ervoor dat de kinderen voorbereid zijn op wat ze gaan zien. Vertel ze wat de haven betekent voor de rest van de wereld. En – heel belangrijk – geef de kinderen onderweg genoeg te doen, want anders letten ze niet goed op.”

 

Lees het advies

Havenavontuur

Aan de slag! Samen met de kinderen ontwikkelden we een educatief havenavontuur. Aan de hand van een tweedelige kenniskrant en een interactieve haventour komen kinderen alles te weten over de haven. We beginnen bij de wereldkaart en zoomen steeds verder in op de haven zelf. Op deze manier zien ze hoe ver de werkzaamheden in Schiedam reiken en hoe bijzonder dat is. Tegelijkertijd leren ze de diversiteit van beroepen in de haven kennen en ontdekken ze aan de hand van opdrachten wat die beroepen concreet inhouden. Om het geheel echt te laten leven, monsteren de kinderen aan voor een excursie per boot. Een havenloods loodst de kinderen door uiteenlopende opdrachten van de excursiekrant, waardoor de kinderen worden uitgedaagd om heel goed op te blijven letten. Precies zoals de kinderen ons hebben geadviseerd. En het werkt, maar liefst 1300 leerlingen hebben sindsdien met veel enthousiasme deelgenomen aan de populaire excursie. De krant verschijnt dit jaar al in een vierde druk!

 

Bekijk het lesmateriaal

Partners

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Boskalis, GustoMSC, SBM Offshore, Loodswezen B.V. Klasmann-Deilmann, L van Tiel Transports, DFDS Seaways, Damen Shiprepair & Conversion, Avezaat Cranes, Koninklijke Roeiersvereening Eendracht, Hatenboer-Water B.V., Huisman Equipement B.V. Mammoet Nederland B.V. Garfield Aluminium B.V., Gemeente Schiedam, Gemeente Vlaardingen, Schiedam Partners.