De gemeente Schiedam vindt het belangrijk dat jongeren elkaar én de gemeente weten te vinden. Daarom ontwikkelden wij in samenwerking met de gemeente een participatietraject voor en met jongeren. Zo brengen we in kaart welke jongeren er allemaal actief (zouden willen) zijn in Schiedam en onderzoeken we hoe we jongeren meer kunnen betrekken bij de stad. De Jongerenmonitor is een van de manieren waarop we dat doen.

In het kort

  • onderdeel van I’ve Got the #Power 
  • tweejaarlijkse enquête 
  • per leeftijdsgroep 
  • input voor andere projecten 
  • altijd actueel 

Wat vind jij belangrijk?

Om erachter te komen hoe het gaat met jongeren in Schiedam en wat hun behoeftes, wensen en verwachtingen zijn, ontwikkelden we in samenwerking met de gemeente Schiedam de Jongerenmonitor, een jaarlijks onderzoek onder jongeren.

Maatwerk per leeftijdsgroep

Voor drie verschillende doelgroepen maken we een monitor op maat: kinderen uit de groepen 7 en 8; jongeren van 12 tot en met 16 jaar en jongeren van 17 tot en met 23 jaar. Deze vragenlijsten komen in samenwerking met jongeren uit deze doelgroepen tot stand. Met hen wordt geïnventariseerd welke thema’s zij zelf belangrijk vinden, zodat de enquêtes voor en door Schiedamse jongeren gemaakt zijn.

Steeds weer nieuw

De Jongerenmonitor wordt ieder jaar afgenomen. Zo is er altijd een up-to-date overzicht van wat jongeren bezighoudt. Van wat hun wensen en ideeën zijn, en wat zij als knelpunten zien. Een cyclisch proces waar steeds weer nieuwe aandachtspunten uit voortkomen die we gebruiken in andere projecten.

Opvallendste uitkomsten

De resultaten vormen de start voor andere projecten, of worden gebruikt als input voor een bestaand project. S’Culture Clup is een van de projecten die zijn opgestart naar aanleiding van de Jongerenmonitor. Over de Jongerenmonitor maken we ook een filmpje waarin de opvallendste uitkomsten worden gepresenteerd.

Partners

  • gemeente Schiedam