Afgelopen najaar riepen we alle kinderen die dat interessant en leuk vinden op om te solliciteren naar de functie van kinderburgermeester van Súdwest-Fryslân. Daar hebben we veel mooie, indrukwekkende en inspirerende reacties op gekregen. Op 28 januari komen de geselecteerde kandidaten (en ó wat was het moeilijk om die selectie te maken!) naar de sollicitatiemiddag in Sneek. Na afloop wordt er één kinderburgemeester gekozen en wordt er een team samengesteld van tien kinderen die de burgemeester gaan helpen bij zijn of haar taken.  

Het belangrijkste van die taken is natuurlijk het vertegenwoordigen van alle kinderen in de gemeente. Om die rol goed te kunnen vervullen, komen ze drie keer per jaar bij elkaar om lessen te volgen en adviezen uit te werken. Ook zullen samen nauwlettend in de gaten houden hoe de adviezen van kinderen uit Súdwest-Fryslân worden opgepakt. Zo houden ze iedereen scherp!  

De kinderburgemeester en het team worden begeleid door docenten van de Kleine Ambassade, een stichting die gespecialiseerd is in kinderparticipatie en het betrekken van kinderen bij beleid. Hebben jouw leerlingen ideeën die ze nu al met de kinderburgemeester willen delen? Mail deze dan naar kinderburgemeester@dekleineambassade.nl.  

Met het aanstellen van de burgemeester en zijn/haar team wordt kinderparticipatie nog meer verankerd in het beleid van de gemeente. De burgemeester en zijn of haar team worden op 4 februari officieel geïnstalleerd tijdens de Kinderconferentie Súdwest-Fryslân 2022.