De gemeente houdt ons als Kinderburgemeester en rayonhoofden graag goed op de hoogte. Op vrijdag 29 september koppelde de gemeente aan ons terug wat er tot nu toe is gebeurd met de adviezen van de afgelopen kinderconferentie. In de raadzaal van het Bestjoershûs in Sneek kregen wij hierover een uitgebreid verslag. Ga er maar even goed voor zitten, want er is een hoop goed nieuws te vertellen. Onder andere over de buurtsportcoach, de praatjuf en het groen in de gemeente. 

Buurtsportcoach komt naar je toe 

In de gemeente Súdwest-Fryslân hebben wij veel ontmoetingsplekken, bij elkaar zijn het er wel meer dan duizend! Zo’n ontmoetingsplek kan een buurthuis zijn, maar ook een speeltuin of je eigen schoolplein. Kinderen vinden het belangrijk dat er wel iets leuks te doen is op al deze plekken. En daar is goed nieuws over! De buurtsportcoach zul je er binnenkort regelmatig tegenkomen met een bus vol sport- en speelmaterialen voor jong en oud. Na de vakantie trekt de buurtsportcoach met de bus door heel de gemeente. Misschien kom de bus zelfs in de schoolpauzes wel bij jou op school langs! Daarnaast organiseren de buurthuizen ook regelmatig gezellige activiteiten waaraan je mee kunt doen. En er was deze zomer een heleboel leuks te beleven tijdens Simmer yn Súdwest.  

Praatjuf op elke school 

Tijdens de afgelopen kinderconferentie liet de gemeente weten dat er dubbel zoveel geld was vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat elk kind terechtkan bij een praatjuf. Het goede nieuws is dat elke school nu een praatjuf heeft! Hier kun je als kind naartoe als iets je dwarszit, je even niet zo lekker in je vel zit of als je gewoon graag ergens over wil kletsen. Nog niet alle kinderen weten dat er bij hen op school zo’n juf is. Vaak is ze er ook (nog) niet elke dag, maar ze loopt er zeker rond en is er voor je als je haar nodig hebt. Vraag er eens naar in je klas! 

De gemeente wordt groener!  

Er zijn het afgelopen jaar maar liefst 1050 nieuwe bomen en achtduizend nieuwe struiken bij gekomen. En dat is nog niet eens alles: de gemeente zet zich hard in om ervoor te zorgen dat de bewoners zelf ook iets meer voor het groen gaan zorgen. Zo zijn er de afgelopen tijd meer dan 450 geveltuinen aangelegd voor woonhuizen en is het nu aan de bewoners om deze tuintjes goed te blijven onderhouden. Zo zorgen we er samen voor dat de gemeente een stukje groener wordt én blijft! Ook bij het bouwen van nieuwe woonwijken wordt er goed nagedacht over het groen. Zo is er zelfs een nieuwe woonwijk gebouwd om een oude tachtig jaar oude boom heen. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat het groen goed opgeruimd blijft. Hierover adviseerden de kinderen dat opvallende prullenbakken zouden kunnen helpen. De gemeente vertelde ons dat felle kleurtjes op de prullenbakken er helaas niet gekomen zijn, maar dat de prullenbakken die nu gebruikt worden wél erg duurzaam zijn. Ze worden namelijk gemaakt door een lokale fabriek en van materiaal dat lang meegaat. En het is ook nog eens makkelijk om te recyclen. Een hoop goed nieuws dus!