Op het gebied van duurzaamheid is er heel wat werk verzet. Zo had de Kinderconferentie geadviseerd dat er meer groene plekken en minder stenen moesten komen, en dat er daarvoor ook goed naar schoolpleinen moest worden gekeken. Precies dat is door de gemeente in gang gezet met de Duurzaamheidsprijs. Daarvoor mochten alle basisscholen in Súdwest-Fryslân een plan voor een klimaatproof schoolplein indienen.  

Een deskundige jury beoordeelde, met hulp van Jan Eise en Elcke, de plannen. SBS De Romte uit Itens won de hoofdprijs van maar liefst 10.000 euro. Drie leerlingen van de school gaven ons een toelichting op de plannen. Tegels maken plaats voor groen, zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt of gerecycled en er komt zelfs een moestuin die niet alleen door de school, maar ook door het dorp gebruikt kan worden. Een mooi voorbeeld.   

Maar er is meer! Want de gemeente is ook aangesloten bij stichting Steenbreek, om samen met bewoners voor meer groen te zorgen. Er kwamen geveltuintjes, er werden moestuinen aangelegd waar bewoners samen hun gezonde voedsel kunnen verbouwen, en bewoners en ondernemers zorgden voor kleurrijke plantenbakken aan bruggen en lantaarnpalen. Lantaarnpalen die, waar het kon, voorzien werden van een (voor dieren) minder schadelijk soort licht – precies zoals in jullie adviezen stond.