Hallo! Wij stellen ons graag aan je voor: wij zijn het spiksplinternieuwe Kinderburgemeesterteam van Súdwest-Fryslân! Het komende jaar, tot aan de Kinderconferentie van 2023, zullen wij alle kinderen in de gemeente vertegenwoordigen. Dat betekent dat we ons uiterste best gaan doen om nog beter aan iedereen te vertellen wat wij kinderen van allerlei onderwerpen vinden. We gaan ervoor zorgen dat alle adviezen die jullie bedenken, serieus genomen worden. Dat geldt zowel voor de adviezen die jullie bedenken in de Pak@ Democratie-les als voor de ideeën die worden besproken tijdens de Kinderconferenties. Gelukkig wordt er al hartstikke goed naar kinderen geluisterd in onze gemeente. We hebben tenslotte net alweer de derde Kinderconferentie gehad waar kinderen weer mee konden praten over allerlei onderwerpen.  

Hoe werkt dat eigenlijk: een Kinderburgemeesterteam?  

Misschien denk jij: er kan toch maar één burgemeester zijn? Dat klopt, daarom was er een uitgebreide sollicitatiemiddag in Sneek. Uit alle 34 aanmeldingen kwamen daar 17 sollicitanten bij elkaar om met elkaar na te denken over wat er beter moet in Súdwest-Fryslân. Iedereen had daar al goede ideeën over. Alle sollicitanten waren supergemotiveerd om met de gemeente mee te denken. Het was voor de docenten dan ook erg moeilijk om een keuze te maken. Uiteindelijk is Jan Eise uit IJlst gekozen als Kinderburgemeester. Maar net als de ‘echte’ burgemeester kan Jan Eise natuurlijk niet alles in zijn eentje. Daarvoor is onze taak te belangrijk en de gemeente te groot. Er zijn tenslotte nogal wat basisscholen in Súdwest-Fryslân en die moeten allemaal de kans krijgen om mee te denken en mee te doen. Daarom wordt Jan Eise geholpen door tien rayonhoofden/regiovertegenwoordigers. Dat zijn Liam, Elcke, Naomi, Sinne, Niels, Simon, Indira, Britt, Kees en Ellouise. Tijdens de nogal stormachtige Kinderconferentie (we moesten zelfs eerder stoppen!) zijn de meesten van ons officieel geïnstalleerd. Dat kun je in het filmpje hieronder zien. Voor Naomi, Niels en Simon zoeken we met burgemeester De Vries nog een moment om hen ook officieel te installeren.  

Denk mee en doe mee 

Met elkaar gaan wij ervoor zorgen dat de gemeente ook echt iets met jullie adviezen gaat doen. Dat duurt vaak wel even, en het is ook niet altijd zo dat alle plannen kunnen worden uitgevoerd. Maar als de kinderen van Súdwest-Fryslân, jullie dus, aangeven dat zij het superbelangrijk vinden dat alle basisschoolleerlingen lessen krijgen over duurzaamheid, of dat speelplaatsen voor bovenbouwleerlingen niet voldoende uitdaging bieden, of dat er meer aandacht moet komen voor pesten… tja, dan moet de gemeente daar wel iets mee doen. Wij houden in de gaten wát de gemeente dan gaat doen. We zorgen er dan ook voor dat jullie dat ook weten. Onder andere via deze nieuwsbrief. We hopen ook dat jullie ons ideeën en adviezen blijven sturen. Zo wordt Súdwest-Fryslân een plek waar iedereen mee kan doen!