Als laatst het thema leefomgeving. Hier verdiepten we ons in het thema veiligheid. Het bleek namelijk dat er onder kinderen nog te vaak een gevoel van onveiligheid is. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je gepest wordt op school, of omdat er online vervelende situaties plaatsvinden. De oplossing hiervoor volgens ons: we moeten elkaar beter leren kennen en vertrouwen. Maar hoe doen we dit? Nou, bijvoorbeeld door de vertrouwdoos! Dit is een doos vol spellen en materialen voor alle leeftijden. Samen die spellen doen helpt om elkaar beter te leren kennen. Ook leer je ergoed met elkaar samen te werken. Deze doos gebruik je bijvoorbeeld op school in je klas, maar zou ook juist op plekken als het buurthuis beschikbaar moeten zijn, zodat je je buurtgenoten beter leert kennen.

Ook bedachten we dat het belangrijk is dat je een stevig netwerk hebt aan mensen, waarop je kan terugvallen als je bijvoorbeeld in een onveilige situatie zit. Om dit netwerk uit te breiden, is het handig als je mensen leert kennen. Daarvoor zien we in buurt- of dorpshuizen dé ideale plek waar je terecht kunt om dat netwerk op te bouwen. Belangrijk is wel dat er ook wat leuks te doen is voor jong en oud, zodat je er sneller naartoe komt enelkaar beter leert kennen. Een vaste dag werkt hiervoor het beste, want dan weet iedereen dat er iets te doen is en kunnen mensen er ook rekening mee houden. Op deze dag moet dan alles samenkomen: iets leuks doen, anderen leren kennen, maar ook praten met iemand als je daar behoefte aan hebt.

Tot slot vinden wij dat je als kind op school meer moet leren over veiligheid, je veilig voelen en je grenzen ontdekken. Lessen van handhavers of politie in de klas, of het programma Hackshield, zijn volgens ons goede initiatieven. Helaas zijn er nog te weinig scholen die hier iets mee doen. Daarom moeten scholen beter op de hoogte worden gebracht dat ze hieraan mee kunnen doen, en moet ook duidelijk worden gemaakt dat kinderen hier veel behoefte aan hebben!