Dan het thema burgerinspraak, of ‘participatie’ met een moeilijk woord. Dat betekent dat inwoners van de gemeente mee moeten kunnen denken met wat er hier gebeurt. Precies zoals we ook deden op de Kinderconferentie dus. Dat is belangrijk, want dan weet de gemeente goed wat mensen in Súdwest-Fryslân nodig hebben. Daardoor worden er betere plannen gemaakt en is iedereen blij en tevreden.

Maar goede participatie is er niet zomaar: er moeten allerlei dingen goed geregeld zijn. Pas dan kunnen inwoners goed meedenken en kan de gemeente ook echt iets met de adviezen doen. Daarom hebben we een checklist voor de gemeente gemaakt. Daarin staat precies wat er volgens ons allemaal voor, tijdens én na de burgerinspraak moet gebeuren. Zo moeten mensen op tijd worden betrokken, moeten ze genoeg informatie krijgen en is het natuurlijk ook belangrijk dat er mensen meedenken die iedereen in de gemeente kunnen vertegenwoordigen. Daarnaast is er een goede gespreksleider nodig, die ervoor zorgt dat er naar iedereen geluisterd wordt. Tot slot moet er goed worden uitgelegd welke ideeën er worden opgepakt en welke niet. Op die manier blijft iedereen zich serieus genomen voelen.

Toch kun je niet altijd alles regelen met inspraakmomenten. Want wat nou als mensen zélf een goed idee hebben? In dat geval vonden we het belangrijk dat er ook manieren zijn om dat snel en makkelijk aan de gemeente te laten weten. Door een speciaal nummer dat je kunt appen, of een ideeënbus op handige plekken, kan iedereen een idee delen. Handig, want daar kan de gemeente écht beter van worden!