Hoe zorgen we ervoor dat meer Schiedammers het belang van democratie inzien en gebruikmaken van hun stemrecht?

De onderwerpen die in de aanloop van de verkiezingen (Tweede Kamer en Gemeenteraad) tijdens de campagnes van verschillende partijen aan bod komen, blijven niet onopgemerkt bij kinderen. Wij vinden het daarom belangrijk om hen goed te informeren, zodat zij berichten uit de actualiteit in een bredere context kunnen plaatsen. En om ze te stimuleren om (later) gebruik te maken van hun stemrecht. Tegelijkertijd willen we politici kennis laten maken met de ideeën en meningen van kinderen.

Kennis over democratie

Met het verkiezingsproject betrekken wij kinderen bij de verkiezingen door ze kennis te geven over democratie, over de functie van verkiezingen en politieke partijen en de invloed van het lokale bestuur op hun eigen leefomgeving. Ook laten we kinderen zich een mening vormen over welke onderwerpen zij belangrijk vinden en zorgen we ervoor dat die mening wordt gehoord. Op de verkiezingsdag zelf werden alle leerlingen uit groep 7 en 8 van Schiedamse basisscholen uitgenodigd om hun stem uit te brengen tijdens de kinderverkiezingen.

Kinderverkiezingskrant en kinderverkiezingen

Een speciale kinderonderzoeksredactie werkte samen voor het verkiezingsproject. Tijdens verschillende bijeenkomsten kregen de kinderen uitgebreide uitleg over de verkiezingen en werden ze gestimuleerd om zelf een mening te vormen over verschillende thema's.

Daarnaast gingen zij op excursie en interviewden zij politici. Al hun bevindingen kwamen terug in de kinderverkiezingskrant en stemwijzer. Daarmee informeren ze al hun leeftijdsgenoten in de stad, zodat ook zij ontdekken wat de verkiezingen inhouden, wat democratie is en waar de verschillende partijen voor staan. 

Alle 1400 leerlingen uit groep 7 en 8 vulden de verkiezingsenquête in om kenbaar te maken welke onderwerpen zij belangrijk vinden. De enquête is opgesteld in samenwerking met de kinderen van de onderzoeksredactie. De uitslag van de enquête vormde het uitgangspunt voor de vragen die de redactie aan de politici zouden stellen.

Om de kinderen goed voor te bereiden op de verkiezingen en ervoor te zorgen dat ze weloverwogen hun stem uitbrengen, wordt met de onderzoeksredactie een educatieve kinderverkiezingskrant ontwikkeld. Deze Wat jij moet weten krant staat geheel in het teken van de verkiezingen. In de krant komen de volgende onderwerpen aan bod: uitleg over de verkiezingen, het bestuur, interviews met politici, een stemwijzer voor kinderen en de uitslag van de verkiezingsenquête. De kinderverkiezingskrant wordt voor de verkiezingen uitgedeeld aan de leerlingen van groep 7 en 8 van alle basisscholen in Schiedam. Daarnaast werd de krant (incl. Stemwijzer) huis-aan-huis verspreid.

Alle 1400 kinderen uit groep 7 en 8 brachten ook hun stem uit op de verkiezingsdag tijdens de kinderverkiezingen.

Meedoen of meer weten?

Meer weten over de verkiezingsprojecten? Neem contact op met Renate via 010 2731011 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Terug naar het overzicht