Hoe maak je het belang van de haven begrijpelijk?

Dit project is opgestart naar aanleiding van een advies van de Kindergemeenteraad 2015-2017, “Alle kinderen moeten meer te weten komen over de haven.” Twee Kindergemeenteraden en een kinderraad waren betrokken bij het ontwikkelen en testen van de materialen. Kinderen maken kennis met werkzaamheden in de indrukwekkende en innovatieve Schiedamse haven, zodat ze trots zijn op de stad en meer kennis krijgen van opleidings- en carrièremogelijkheden in hun omgeving.

De pitstraat van de Rotterdamse haven

Ontdek de imposante haven van Schiedam vanaf het water! Met het havenlespakket dat wij ontwikkelden voor Stichting Stadspromotie Schiedam, krijgen kinderen een uniek kijkje achter de schermen van deze pitstraat van de Rotterdamse haven. Niet alleen ontdekken ze wat er dagelijks allemaal gebeurt in de haven, maar ook wat die bedrijvigheid betekent voor de economie van Schiedam en welke bedrijven uit hun eigen stad wereldwijd bekend staan om hun (innovatieve) producten. 

Het lespakket bestaat uit twee educatieve kranten en een havenexcursie per boot. De eerste krant wordt voorafgaand aan de excursie door de eigen leerkracht behandeld in de klas. De tweede krant ontvangen de kinderen zodra zij aanmonsteren op de boot. Een speciale havenloods loodst de kinderen vervolgens niet alleen door de haven, maar ook door de opdrachten.

Invloed die verder rijkt dan alleen de eigen stad

Het lespakket biedt kennis over de rol van scheepvaart in het algemeen, de functie van de Schiedamse haven ten opzichte van wereldhaven Rotterdam en de werkzaamheden van de bedrijven die in de haven zijn gevestigd. Zo ontdekken de kinderen dat de invloed van de Schiedamse haven veel verder reikt dan alleen de eigen stad.

De voorbereidende leskrant en excursiekrant verschenen in een oplage van 2.500 stuks en werden gebruikt tijdens de Wereldhavendagen. Maar liefst 330 leerlingen namen deel aan de havenexcursie.

Meedoen of meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Dan kun je Joëlle bereiken via 010 2731011 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Terug naar het overzicht