Hoe vergroten we de betrokkenheid van kinderen bij het kunst- en cultuuraanbod in Schiedam en hoe laten we kinderen daarnaast ervaren hoe het er vroeger aan toe ging in de stad?

Twee keer per jaar maken we een SchavUIT-doeboek uit. Aan de hand van verhalen, opdrachten, puzzels en tips komen kinderen door dit doeboek meer te weten over Schiedam. Ze maken kennis met het erfgoed van de stad, het culturele aanbod, Schiedamse kunstenaars en nog veel meer.

Vernieuwde vorm van kunst- en cultuureducatie

Het SchavUIT-doeboek wordt gemaakt samen met een kinderredactie en verschillende (culturele) instellingen. Samen zetten we ons ervoor in om kunst en cultuur niet langer alleen iets voor volwassenen te laten zijn, maar juist te laten zien dat dit ook voor kinderen superinteressant is. Daarnaast worden kinderen gestimuleerd om veel meer gebruik te maken van het culturele aanbod van de stad.

Het project rondom het doeboek is een vernieuwende vorm van educatie en participatie gericht op kunst en cultuur. Gedurende het project verdiept een kinderredactie zich onder andere in theater, beeldende kunst en het erfgoed van Schiedam. Lessen worden afgewisseld met bezoeken aan tentoonstellingen, kunstenaars, een stukje Schiedams erfgoed en de bioscoop. Hierbij wordt de kinderredactie door culturele instellingen voor een deel betrokken bij de programmering van onder andere de jeugdfilms en exposities en brengt hierover adviezen uit. De kinderredactie heeft onder andere al meegedacht met de jeugdprogrammering van het Theater aan de Schie en Wenneker Cinema.

Bakpakket en Smakzakken

In 2017 verschenen er twee SchavUIT-doeboeken waar 55 kinderredactieleden en 12 instellingen en experts aan meewerkten. In totaal zijn 9000 exemplaren van het doeboek in SchavUIT-pakketten verspreid via alle Schiedamse basisscholen en 31 (culturele) instellingen in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam.
Het SchavUIT-bakpakket uit het boek is te koop via de molenwinkel en de Smakzakken zijn verkrijgbaar bij Césant in de Korenbeurs.

Meedoen of meer weten?

Wil je meer weten over de SchavUIT-doeboek of heb je vragen, dan kun je Vivianne bereiken via 010 2731011 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Terug naar het overzicht