Hoe betrekken we jonge Schiedammers bij de manier waarop Schiedam wordt bestuurd?

Uit eerdere projecten van de Kleine Ambassade bleek dat kinderen het heel belangrijk vinden dat beleidsmakers ook naar hun mening vragen. Daarom willen we kinderparticipatie in gemeentebeleid bevorderen en kinderen leren hoe je via het beleid van de stad een verschil kunt maken voor kinderen (en volwassenen) in je omgeving.

Direct naar lesmateriaal democratielessen

Kinderthuiskrant

Speciaal voor alle kinderen in Schiedam maakten we deze Kinderthuiskrant bomvol inspiratie en opdrachten. Zo willen we ze helpen om de tijd die ze vanwege de cornomaatregelen thuis moeten doorbrengen zo boeiend mogelijk te maken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen, zeker op momenten zoals nu, worden betrokken bij wat er speelt in hun omgeving. Daarnaast willen we samen met de Bibliotheek Schiedam, de gemeente Schiedam en DOCK, aan alle kinderen laten weten dat we er nog steeds voor ze zijn ook al hebben we onze werkzaamheden moeten aanpassen.

Bekijk de krant     Bekijk de filmpjes

Breng kinderen, bestuur en stad dichter bij elkaar

Vanuit de behoefte om participatie te bevorderen, ontwikkelde de Kleine Ambassade de Kindergemeenteraad Schiedam. Een uniek initiatief: in geen enkele andere gemeente in Nederland worden kinderen op deze manier betrokken bij het gemeentebeleid. Met de Kindergemeenteraad worden kinderen, het bestuur en de stad dichter bij elkaar gebracht.

Kindergemeenteraad adviseert de gemeente

De 22 kinderraadsleden vertegenwoordigen alle 22 scholen uit de 9 wijken van Schiedam. De raad is daardoor in alle opzichten representatief voor de stad. De kinderen verbinden zich voor twee jaar aan de Kindergemeenteraad. Zij zitten dan in groep 7 en 8. Middels lessen en excursies verdiepen de kinderen zich in verschillende beleidsterreinen. Op basis van hun bevindingen adviseren ze het bestuur van de stad.

De Kindergemeenteraad is een succes: bij de laatste sollicitatieronde werd er weer in grote getale gesolliciteerd. In september 2017 installeerde Burgemeester Lamers alweer de vierde kindergemeenteraad!

Alle kinderen een stem met democratielessen en adviescommissies

Er worden verschillende middelen ingezet om zoveel mogelijk kinderen bij de Kindergemeenteraad te betrekken. Zo geeft de Kleine Ambassade op alle 22 basisscholen in Schiedam les over de gemeente en democratie. Zo verlaten alle leerlingen de basisschool met meer kennis over de functie van politiek en hebben ze ervaren hoe zij zelf een verschil kunnen maken in hun leefomgeving.

De Kindergemeenteraad wordt ook ondersteund door adviescommissies. Zo’n commissie bestaat uit kinderen van één school die zich in een bepaald beleidsterrein verdiepen, zoals milieu of economie. Ze worden hierin begeleid door onze docenten en professionals van een bedrijf uit de stad. Zo hebben wordt voor de commissies onder andere samengewerkt met Huisman Equipment BV, Irado en Brandweer Schiedam.

Ontdek de adviezen

Na elk blok zijn de adviezen die de Kindergemeenteraad heeft gegeven tijdens het Gesprek met de stad voor iedereen na te lezen. Op ons Youtube-kanaal vind je ook alle adviesfilmpjes die de kinderen maakten.

Het blijft niet bij een advies, samen met de kinderen en de stad pakken we door. We maken ons sterk dat de adviezen van de kinderen zoveel mogelijk worden uitgevoerd. Voorbeelden daarvan zijn de speelplekkenkeuring die al meerdere keren heeft plaatsgevonden, het S’DAM havenlespakket, het rolmodellencertificaat dat uitgereikt wordt aan deelnemers aan de democratielessen, de SchavUIT Eropuit waarmee gezinnen kennismaken met de sport en speelmogelijkheden in de buurt en het platform Bliep waar alle kinderen alles kunnen vinden wat ze nodig hebben om fijn te kunnen opgroeien.

Ook worden de adviezen meegenomen in de ontwikkeling van nieuw gemeentelijk beleid. Zo wordt bij het inrichten van (nieuwe) wijken onder andere rekening gehouden met de adviezen van de kinderen over leefbaarheid, buitenruimte en duurzaamheid, vormen de ideeën over wat kinderen nodig hebben om fijn te kunnen opgroeien input voor de Strategische Agenda Onderwijs en wordt de visie van de Kindergemeenteraad 2017-2019 op de stad van de toekomst actief meegenomen in de ontwikkeling van de nieuwe stadsvisie.

Bekijk hieronder onze laatste adviezen:

Kindergemeenteraad 2019-2021

Kindergemeenteraad 2017-2019

Meedoen of meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over een Kindergemeenteraad in jouw stad? Neem dan contact op met Renate van der Donk via 010-2731011 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Volg de Kindergemeenteraad Schiedam via twitter @kgrschiedam

Meer weten over onze democratielessen?

Je vindt het lesmateriaal hier.

 

 

Terug naar het overzicht