Hoe laten we samen met partners Wenneker Cinema en Stadsomroep Schiedam kinderen kennismaken met het medium film?

Kinderen kennis laten maken met het medium film en ze er als kritische makers en gebruikers mee laten werken om zo hun mediawijsheid te vergroten. Tegelijkertijd kinderen op een boeiende manier betrekken bij het erfgoed van de stad.

Kinderen zowel voor als achter de schermen

In april 2016 startte de Kleine Ambassade samen met LOOKtv en Wenneker Cinema met het project Klassefilm. Bovenbouwklassen van verschillende basisscholen in Schiedam kregen drie lessen van een docent van de Kleine Ambassade over het medium film en maakten in groepjes een eigen stop-motionfilmpje. Daarnaast bestond het project uit een naschools programma.

In het naschoolse programma maakten kinderen van verschillende Schiedamse basisscholen onder begeleiding van LOOKtv en een docent van de Kleine Ambassade en echte speelfilm. Zowel voor als achter de schermen droegen de kinderen bij aan de productie van de film, zij schitterden niet alleen als acteurs en actrices, maar droegen ook bij aan de decors, de techniek en de regie. De kinderen werden op die manier bij elke stap van het maken van de  film betrokken.

Spannende film voor en door kinderen

Het resultaat was een spannende film voor en door kinderen, met daarin volop aandacht voor Schiedams erfgoed. De eerste uitvoering van het project Klassefilm werd afgesloten met het Klassefilm Filmfestival in Wenneker Cinema waarbij de film Het mysterie van de brandende molen vertoond werd in de bioscoopzaal.

De volgende Klassefilm was De bende van de bieb & het verdwenen boekje, gemaakt door 19 kinderen, met 6 rollen voor volwassenen onder wie medewerkers van diverse Schiedamse organisaties, opgenomen op 10 (erfgoed)locaties in de stad. Deze film beleefde een grootse filmpremière met 150 bezoekers in het Wennekerpand. Stopmotion-filmpjes gemaakt tijdens het scholenproject (met 240 kinderen van 5 scholen) werden vertoond tijdens Suikerzoet Filmfestival, verspreid via social media en uitgezonden op Stadsomroep Schiedam.

In 2018 ging onder grote belangstelling de erfgoedfilm De bende van de bieb & een gruwelijk huwelijk in premiere tijdens de kinderopening van het Suikerzoet Kinderfilmfestival. Alle films zijn te zien via ons Youtube-kanaal.

Meedoen of meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Vivianne of Melissa via 010 2731011 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar het overzicht