Hoe kunnen we de weerbaarheid van kinderen in de puberteit vergroten?

De Kleine Ambassade nam het initiatief om samen met jongeren een magazine te maken dat kinderen al op jonge leeftijd informeert over allerlei zaken waar ze in de puberteit mee in aanraking kunnen komen. Door kinderen vooraf kennis te geven, zijn ze straks als puber veel beter in staat om hun eigen grenzen te bewaken.

Jongeren als rolmodel

DUS?! is gemaakt in samenwerking met een redactie van jongeren van 11 tot en met 16 jaar. Zij weten tenslotte het beste wat er speelt onder leeftijdsgenoten. De redactie vindt het belangrijk dat jongeren weten dat iedereen zichzelf mag zijn. Aan de hand van artikelen, verhalen, interviews met experts en opdrachten laten zij de lezers van alles ontdekken over de puberteit en stimuleren zij kinderen een eigen mening te vormen over belangrijke thema’s. De jongerenredactie is zelf ook nadrukkelijk in het tijdschrift terug te zien, omdat de jongeren als peergroup rolmodel zijn voor de kinderen.

Praten over de puberteit

DUS?! is bij uitstek geschikt voor gebruik als voorlichtingsmateriaal op school. Leerkrachten kunnen er zelf mee aan de slag, maar door de Kleine Ambassade worden ook themalessen op maat verzorgd. Het blad stimuleert jongeren, ouders en leerkrachten om op een open en vertrouwde manier met elkaar te praten over de puberteit. Dat is belangrijk, want op deze manier worden ook volwassenen zich bewuster van hun eigen rol.

DUS?! geeft kinderen in groep 7/8 kennis over onder andere alcohol en drugs, veranderingen van je lichaam, maar ook over doodgaan en afscheid nemen, seksualiteit en het ontwikkelen van een eigen identiteit.

De DUS?! is verspreid in Schiedam, Capelle aan den IJssel, Prins Alexander, Hoek van Holland, Overschie, Leiderdorp en Gemeente Westland. Voor een campagne op middelbare scholen rond LHBTIQ heeft gemeente Westland 450 magazines afgenomen.

Het magazine wordt goed ontvangen door zowel kinderen als ouders en leerkrachten.

Meedoen of meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Marco via 010 2731011 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Terug naar het overzicht