Hoe kunnen we kinderen mee laten denken over het onderwerp afval en hoe zorgen we ervoor dat niet alleen zij meer kennis opdoen over duurzaamheid en het belang van afval scheiden, maar dat ook ouders, familie en buren worden bereikt?

Sinds 2016 staat in de maand maart in Schiedam geheel in het teken van Afval the Game, een groot duurzaamheidsproject gericht op kinderen uit groep 6 van de Schiedamse basisscholen. We ontwikkelden het project in opdracht van Irado en de gemeente Schiedam. Met elkaar nemen wij de verantwoordelijkheid om kinderen (maar ook de volwassenen in hun omgeving) bewust te maken van het belang van afval scheiden en het verminderen van de hoeveelheid restafval in de stad. 

Afval the Game komt voort uit de ideeën van de Milieucommissie van de Kindergemeenteraad Schiedam. De jonge adviseurs van deze commissie waren actief betrokken bij het vooronderzoek, adviseerden ons onder andere over de opzet van het project, de inzet van social media en de te winnen prijs. Mede door deze input is het project nog leuker en leerzamer voor alle kinderen en sluit het extra goed aan bij hun belevingswereld. 

Wedstrijd in afval scheiden

Afval the Game bestaat bestaat uit een lesprogramma, wijkactiviteiten en een wedstrijd. Scholen kiezen waarop ze de nadruk willen leggen: op actievoeren, onderzoek doen of het laten kennismaken met de techniek achter afvalscheiden. De eerste les wordt gegeven door gastdocenten van de Kleine Ambassade. De overige lessen worden gegeven door de eigen groep 6-leerkracht aan de hand van een speciale Afval the Game-leskliko bomvol opdrachten en materialen.

Een belangrijk onderdeel van het project is de wedstrijd waarmee alle deelnemende groepen worden uitgedaagd om, in samenwerking met andere mensen uit de wijk, zoveel mogelijk gescheiden in te zamelen. Onder andere in de hiervoor bestemde Irado-containers op de Afval Apart-punten in de wijk. De kinderen worden gestimuleerd om zoveel mogelijk ludieke acties te bedenken, zodat anderen ook (blijvend) afval gescheiden gaan inleveren. Er zijn daarmee tijdens de wedstrijd op verschillende manieren punten te verdienen.

Gedurende de wedstrijd wordt iedereen via verschillende media opgeroepen mee te doen. Via social media worden de tussenstanden gedeeld en filmpjes geplaatst waarin acties van ambassadeurs te zien zijn. Zo hopen wij alle inwoners van Schiedam extra te motiveren om zijn/haar afval (blijvend) te scheiden en op die manier de hoeveelheid restafval in de stad flink te laten afnemen.

Samen naar minder afval

Het succesvolle duurzaamheidsproject heeft inmiddels al vijf keer plaatsgevonden. Met elke editie werden zo’n 20.000 mensen werden bereikt. Dat gebeurde middels de activiteiten in de wijk, acties die de kinderen zelf organiseerden, de informatiekaarten die konden worden uitgedeeld en een levendige campagne op social media. Inmiddels is Afval the Game een begrip in de stad en een effectief middel om bewoners (jong en oud) te informeren over en te betrekken bij het onderwerp afval.

Meedoen of meer weten?

Wil je meer weten over de Afval the Game of heb je vragen, dan kun je Joëlle bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kunt Afval the Game ook volgen op Instagram en Facebook!

 

Terug naar het overzicht