Hoe kunnen we kinderen mee laten denken over het onderwerp afval en hoe zorgen we ervoor dat niet alleen zij meer kennis opdoen over duurzaamheid en het belang van afval scheiden, maar dat ook ouders, familie en buren worden bereikt?

Maart 2018 startten wij in Schiedam de vierde editie van Afval the Game, een groot duurzaamheidsproject gericht op kinderen uit groep 6 van de Schiedamse basisscholen en bso-groepen. We ontwikkelden het project in opdracht van Irado en de gemeente Schiedam. Met elkaar nemen wij de verantwoordelijkheid om kinderen (maar ook de volwassenen in hun omgeving) bewust te maken van het belang van afval scheiden en het verminderen van de hoeveelheid restafval in de stad. 

Afval the Game komt voort uit de ideeën van de Milieucommissie van de Kindergemeenteraad Schiedam. De jonge adviseurs van deze commissie waren actief betrokken bij het vooronderzoek, adviseerden ons onder andere over de opzet van het project, de inzet van social media en de te winnen prijs. Mede door deze input is het project nog leuker en leerzamer voor alle kinderen en sluit het extra goed aan bij hun belevingswereld. 

Wedstrijd in afval scheiden

Afval the Game bestaat uit drie lessen en een inzamelingswedstrijd. De eerste en laatste les worden gegeven door gastdocenten van de Kleine Ambassade. De tweede les wordt gegeven door de eigen groep 6-leerkracht aan de hand van een speciale Afval the Game-lesbrief.

Een belangrijk onderdeel van het project is de wedstrijd waarmee alle deelnemende groepen worden uitgedaagd om, in samenwerking met andere mensen uit de wijk, zoveel mogelijk gescheiden in te zamelen. Onder andere in de hiervoor bestemde Irado-containers op de Afval Apart-punten in de wijk. De containers worden voor deze gelegenheid zichtbaar gekoppeld aan de verschillende scholen. Doel van de wedstrijd is niet alleen om heel veel in te zamelen, maar ook om ludieke acties te bedenken waardoor anderen ook (blijvend) afval gescheiden gaan inleveren. Er zijn daarmee tijdens de wedstrijd op verschillende manieren punten te verdienen.

Gedurende de wedstrijd wordt iedereen via verschillende media opgeroepen mee te doen. Via social media worden de tussenstanden gedeeld en filmpjes geplaatst waarin acties van ambassadeurs te zien zijn. Zo hopen wij alle inwoners van Schiedam extra te motiveren om zijn/haar afval (blijvend) te scheiden. 

Elke editie de focus op een andere afvalsoort

Dit succesvolle duurzaamheidsproject heeft al voor de derde keer plaatsgevonden. Daarbij lag de focus elke editie op een andere afvalsoort: na plastic en textiel nu ook papier. Met de actie werden zo’n 20.000 mensen bereikt. Dankzij de intekenlijsten, deurbelstikkers en informatiekaarten die kinderen uitdeelden om familieleden en buren te betrekken. Maar ook door de posters in de stad waarop de 60 Schiedamse ambassadeurs te zien waren, de intekenlijsten, deurbelstickers en informatiekaarten die kinderen uitdeelden om familieleden en buren te betrekken en de Facebookcampagne met 500 volgers en 200 berichten.

Voor de kinderen viel er ook wel wat te winnen: er zijn 18 springkussens & 1 stormbaan weggegeven.

De afsluiting vond plaats met een drukbezocht evenement bij Irado.

Meedoen of meer weten?

Wil je meer weten over de Afval the Game of heb je vragen, dan kun je Marloes bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kunt ook Afval the Game volgen op Instagram en Facebook!

 

Terug naar het overzicht