Hoe kunnen we Schiedammers betrekken en betrokken houden bij de afvaldoelstelling voor 2020?

In januari 2016 zijn wij in opdracht van de Gemeente Schiedam en Irado gestart met een participatieproject rondom afval scheiden. De gemeente Schiedam streeft naar een grote vermindering van het restafval in de stad door iedereen meer afval gescheiden te laten inleveren. De gemeente wil daarmee aan de slag, op een manier die past bij haar inwoners.

Afval scheiden in een Tupperware-concept

Om erachter te komen wat er volgens de Schiedammers zelf nodig is om tot vermindering van het restafval te komen, ontwikkelden wij Afval the Challenge. Daarin worden alle Schiedammers uitgenodigd om mee te praten over afval, en met elkaar in gesprek te gaan over ideeën en verbeterpunten. Dat gebeurt niet op een traditionele manier. Geïnspireerd door het Tupperware-concept waren Schiedammers zelf de gastvrouwen en -heren. Zij nodigen groepjes van bijvoorbeeld buren, vrienden, vrijwilligers van kerk of moskee uit om op een eigen locatie en een zelfgekozen tijdstip in gesprek te gaan over ideeën en verbeterpunten rondom afval in Schiedam. Iemand van het Afval the Challenge-team was aanwezig om het gesprek te begeleiden en alle bevindingen te noteren. Een concept dat niet alleen veel input oplevert, maar ook nog eens heel gezellig bleek te zijn!

De ideeën worden teruggekoppeld tijdens een stadsgesprek, zodat inwoners en gemeente samen kunnen beslissen welke ideeën worden uitgewerkt en uitgevoerd. Met elkaar gaan we er zo voor zorgen dat voor het jaar 2020 de 300 kilo restafval die per jaar per persoon wordt weggegooid, is teruggebracht naar 100 kilo!

Samen naar minder afval

Samen met de gemeente en Irado hebben we onder de noemer ‘Samen naar minder afval’ het uitvoeringsplan 2017 vastgesteld en een bijpassende huisstijl en communicatiestrategie ontwikkeld. Speerpunten uit het communicatiebeleid zijn: terugkoppelen van de resultaten; er wordt niets in de inzamelstructuur veranderd zonder dat bewoners vooraf worden geïnformeerd; Schiedammers informeren anderen als rolmodel over het nut en de noodzaak van afval scheiden. Daarnaast lanceerden we de website www.afvalthechallenge.nl en een digitale nieuwsbrief om bewoners betrokken te houden.

Meedoen of meer weten?

Heb jij een mening over afval, of wil je er meer over weten? Heb je goede ideeën om het scheiden van afval te bevorderen in jouw directe omgeving of wil je meepraten over hoe het beter kan? Laat het ons weten. Neem contact op met Marloes, 010 2731011 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het duurzaamheidsproject Afval the Challenge is de paraplu waar ook de projecten Afval the Game en Afval the Game Xtra onder vallen.

 

Terug naar het overzicht