De onderwerpen die in de aanloop van de verkiezingen tijdens de campagnes van verschillende partijen aan bod komen, blijven niet onopgemerkt bij kinderen en jongeren. Wij vinden het daarom belangrijk om hen goed te informeren, zodat zij berichten uit de actualiteit in een bredere context kunnen plaatsen. Maar ook om ze te stimuleren om (later) gebruik te maken van hun stemrecht. Tegelijkertijd willen we politici laten kennismaken met de ideeën en meningen van kinderen en jongeren. In het verkiezingsproject komt dit allemaal samen.

In het kort

  • 225 klassen doen mee in 2023! 
  • Edities voor basisscholen of voortgezet onderwijs 
  • Mét stemdag op 22 november  
  • Ontwikkeld met een kinder- en jongerenredactie

Waarom houden we verkiezingen?

Met het verkiezingsproject betrekken wij een grote groep kinderen en jongeren bij de verkiezingen door ze kennis te geven over democratie, over de functie van verkiezingen en waar de verschillende partijen voor staan. Om de informatie die zij hiervoor nodig te hebben goed te laten aansluiten op hun belevingswereld werken we samen met een kinderredactie en een jongerenredactie.

Wat vind ik? Wat vind jij?

Tijdens de verschillende bijeenkomsten van de redactie, krijgen de redactieleden een uitgebreide uitleg over de verkiezingen en worden ze gestimuleerd om zelf een mening te vormen over verschillende thema’s. Ook denken zij mee over de inhoud van de verkiezingenquête: een vragenlijst die online wordt uitgezet onder kinderen uit groep 7 en 8 en jongeren van het voortgezet onderwijs. De antwoorden uit deze vragenlijst vormen de basis voor het onderzoek van de redactie. Ze laten namelijk zien welke onderwerpen volgens kinderen en jongeren hoger op de politieke agenda zouden moeten staan. Belangrijke input dus, die de redactieleden gebruiken voor hun interviews met kandidaat-Kamerleden van verschillende politieke partijen.

 

De uitkomsten van de vragenlijsten zijn ook input voor het verkiezingsdebat dat vlak voor de stemdag plaatsvindt. Jongeren gaan dan in gesprek met kandidaat-Kamerleden van verschillende partijen over onderwerpen die voor kinderen en jongeren belangrijk zijn. Op die manier kunnen zij hun stem laten horen en zijn ze nog beter op de hoogte van de standpunten van de verschillende partijen.

Stemwijzer door en voor jongeren

Alle bevindingen van de redacties worden verwerkt in de Stemwijzer, een educatieve krant die wordt uitgebracht in een editie voor kinderen en een editie voor jongeren. Met de Stemwijzer en Wat-jij-moet-weten-bijlage kunnen kinderen en jongeren zich goed voorbereiden op de verkiezingen en weloverwogen hun stem uitbrengen op de jongerenverkiezingen die wij in verschillende gemeenten organiseren.

 

Om een nog grotere groep klassen te kunnen laten stemmen, vinden die verkiezingen op school plaats. Scholen ontvangen hiervoor een Doe-het-zelf-stembus met daarbij oproepkaarten, stembiljetten, rode potloden en meer informatie over het inrichten van het stembureau en het tellen van de stemmen. De resultaten geven zij aan het Kleine Ambassade docententeam door. Aan het einde van de verkiezingsdag maken wijn de uitslag bekend via verschillende online-mediakanalen van de Kleine Ambassade.

Doel van de Jongerenverkiezingen

Natuurlijk is het interessant om te ontdekken wat de uitslag van de Jongerenverkiezingen is. Maar eigenlijk kunnen we daar niets uit opmaken, omdat er maar een selecte groep heeft meegedaan. Toch is dat is niet erg. Het doel van de Jongerenverkiezingen is namelijk om kinderen en jongeren te laten ervaren hoe zij zich kunnen voorbereiden op verkiezingen en om ze mee te nemen in hoe het stemmen in de praktijk werkt.

Partners

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door J.E. Jurriaanse Stichting, Stichting Solidarodam, VSBfonds, Fonds Schiedam Vlaardingen, Gemeente Lansingerland en Gemeente Schiedam.