Hoe kunnen we kinderen en jongeren laten meedenken over een wetstraject rondom rechtsbescherming bij jeugdbeschermingsmaatregelen? Zo’n wetstraject is een ingewikkeld proces waarin vaak vooral óver kinderen en jongeren wordt gesproken in plaats van mét kinderen en jongeren. Toch is dit bij uitstek een onderwerp waarin hun stem goed meegenomen moet worden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wilde daarom graag van kinderen en jongeren zelf horen op welke manier zij naar bepaalde thema’s binnen de wet kijken en vroeg ons om daar een passend traject voor te ontwikkelen. 

In het kort

Opzet project

Ruim twintig kinderen en jongeren hebben meegedacht in twee participatietrajecten. Dit heeft plaatsgevonden in de periode oktober tot en met november 2024 en de leeftijd van de kinderen lag tussen de 10 en 13 jaar. Bij de jongeren lag deze leeftijd tussen de 14 en 21 jaar.

Kennis en onderzoek

De kinderen hebben in totaal vijf bijeenkomsten gehad en bij de jongeren waren dit twee bijeenkomsten. De deelnemende jongeren hadden ervaring met de jeugdbescherming, deden kennis op over het proces op dit moment en vanuit deze kennis en hun eigen ervaring, zorgden ze samen voor verschillende adviezen.

Bevindingen en adviezen

De bevindingen die door de kinderen naar voren zijn gebracht, bestaan uit de volgende onderdelen: altijd iemand die jouw belangen vooropstelt, ook inspraak voor kinderen onder de 12 jaar, zorg voor een opvangplek in de buurt, blijf de kinderen altijd betrekken, hulp aan ouders = hulp aan kinderen en altijd een weg terug naar huis. De bevindingen van de jongeren bestaan onder andere uit: tijdige en passende hulp kan erger voorkomen, zorg voor een vertrouwd persoon, het voeren van een veilig gesprek, participatie, communicatie en duidelijkheid.

Resultaat

Het eindresultaat bestaat uit een adviesrapport met de bevindingen van de doelgroep. Daarnaast is er ook een bijbehorende praatplaat waarop je ontdekt wat de kinderen adviseren.  

Bekijk hier de adviezen van de kinderen

Bekijk hier alle adviezen

Partners

  • Ministerie van Justitie en Veiligheid