Uit eerdere projecten van de Kleine Ambassade bleek dat kinderen het heel belangrijk vinden dat beleidsmakers ook naar hun mening vragen. Vanuit deze behoefte ontwikkelde de Kleine Ambassade de Kindergemeenteraad Schiedam.

Een uniek initiatief: in geen enkele andere gemeente in Nederland worden kinderen op deze manier betrokken bij het gemeentebeleid. Met de Kindergemeenteraad worden kinderen, het bestuur en de stad dichter bij elkaar gebracht.

 

Werkwijze

In de vierde Kindergemeenteraad (2017 – 2019) zitten 22 kinderraadsleden, zij vertegenwoordigen 22 scholen en alle wijken van Schiedam. De raad is daardoor in alle opzichten representatief voor de stad. De kinderen verbinden zich voor twee jaar aan de Kindergemeenteraad. Zij zitten dan in groep 7 en 8.

Door middel van lessen verdiepen deze kinderen zich in verschillende beleidsterreinen. Daarnaast gaan ze regelmatig op excursie om de theorie in de praktijk te ervaren. Zowel tijdens de lessen als de excursies ontmoeten de kinderen verschillende professionals. Deze professionals kunnen wethouders of de burgemeester zijn, maar ook ambtenaren en mensen uit het bedrijfsleven. Vervolgens gaan de kinderen met elkaar in discussie en vormen ze mede hierdoor een eigen mening. De kinderen denken na over verbeterpunten in de stad, hoe deze kunnen worden aangepakt en welke rol ze hier zelf in kunnen spelen. De concrete adviezen bieden zij aan bij de gemeente.

Er worden verschillende middelen ingezet om zoveel mogelijk kinderen bij de Kindergemeenteraad te betrekken. Zo geeft de Kleine Ambassade op 23 scholen in Schiedam les over de Kindergemeenteraad en democratie. Daarnaast wordt een aantal scholen als adviescommissie ingezet. De kinderen van een school met een adviescommissie verdiepen zich in één bepaald beleidsterrein, zoals milieu, waardoor ze hierover een gedegen advies kunnen geven aan de Kindergemeenteraad. 

 

Adviezen beleidsterrein wijken

180621 3 Flyer kgr advies 29juni copy  

Download het advies van de Kindergemeenteraad

 

Meer weten?

De Kindergemeenteraad heeft ook een eigen website. Op www.kindergemeenteraadschiedam.nl lees je alles over de kindergemeenteraad, de democratielessen, de commissies en nog veel meer!

renate

Renate

Projectleider Kindergemeenteraad Schiedam


“De Kindergemeenteraad is een uniek project waarin kinderen van verschillende scholen uit Schiedam echt wat kunnen betekenen voor hun eigen leefomgeving. Ik ben als projectleider verantwoordelijk voor het ontwikkelen en geven van lessen aan de Kindergemeenteraad en zie daardoor met eigen ogen hoe de kinderen hun rol als raadslid eigen maken en daarnaast een enorme persoonlijke groei doormaken. Een ontzettend leuk en uitdagend project dus! Verder ben ik betrokken bij de excursies, gesprekken met de stad en raadsvergaderingen.”

Wil je meer weten over de Kindergemeenteraad Schiedam of heb je vragen, dan kun je Renate bereiken via post@dekleineambassade.nl