In januari 2016 zijn wij in opdracht van de Gemeente Schiedam en Irado gestart met een nieuw participatieproject rondom afval scheiden. De gemeente Scheidam streeft naar een grote vermindering van het restafval in de stad door iedereen meer afval gescheiden te laten inleveren. De gemeente wil daarmee aan de slag, maar wil op een manier die past bij haar inwoners. Om erachter te komen wat daar volgens de Schiedammers zelf voor nodig is, ontwikkelden wij Afval the Challenge.

Wij komen naar je toe!

Iedereen heeft te maken met afval. Daarom worden voor Afval the Challenge alle Schiedammers uitgenodigd om mee te praten over afval, en met elkaar in gesprek te gaan over ideeën en verbeterpunten. Dat gebeurt niet op een traditionele manier. Geïnspireerd door het Tupperware-concept zijn Schiedammers zelf de gastvrouwen en –heren. Zij nodigen groepjes van bijvoorbeeld buren, vrienden, vrijwilligers van kerk of moskee uit om op een eigen locatie en een zelfgekozen tijdstip in gesprek te gaan over ideeën en verbeterpunten rondom afval in Schiedam. Iemand van het Afval the Challenge team is aanwezig om het gesprek te begeleiden en alle bevindingen te noteren. Een concept dat niet alleen veel input oplevert, maar ook nog eens heel gezellig blijkt te zijn!

Wat gebeurt er met de ideeën?

Die worden teruggekoppeld tijdens een stadsgesprek, zodat inwoners en gemeente samen kunnen beslissen met welke ideeën we de komende jaren aan de slag gaan. Met elkaar willen we ervoor zorgen dat voor het jaar 2020 de 300 kilo restafval die per jaar per persoon wordt weggegooid, wordt teruggebracht naar 100 kilo!

Doe mee!

Heb jij een mening over afval, of niet zozeer maar wil je er wel meer over weten? Heb je goede ideeën om het scheiden van afval te bevorderen in jouw directe omgeving of wil je meepraten over hoe het beter kan? Laat het ons weten. Neem dan contact op met Harmen, 010 2731011 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met dit korte filmpje ontdek je waarom het project ook voor jou interessant is.

Overkoepelend project

Het duurzaamheidsproject Afval the Challenge is de paraplu waar ook de projecten Afval the Game en Afval the Game Xtra onder vallen.

 

annemiek

Annemiek

Projectleider Afval the Challenge


Wil je meer weten over de Afval the Challenge of heb je vragen, dan kun je Annemiek bereiken via post@dekleineambassade.nl