Twee keer per jaar maken we een SchavUIT-doeboek uit. Aan de hand van verhalen, opdrachten, puzzels en tips komen kinderen door dit doeboek meer te weten over Schiedam. Ze maken kennis met het erfgoed van de stad, het culturele aanbod, Schiedamse kunstenaars en nog veel meer. Het SchavUIT-doeboek wordt gemaakt samen met een kinderredactie en verschillende (culturele) instellingen. Samen zetten we ons ervoor in om kunst en cultuur niet langer alleen iets voor volwassenen te laten zijn, maar juist te laten zien dat dit ook voor kinderen superinteressant is. Daarnaast worden kinderen gestimuleerd om veel meer gebruik te maken van het culturele aanbod van de stad.

Vernieuwde vorm van kunst- en cultuureducatie

Het project rondom het doeboek is een vernieuwende vorm van educatie en participatie gericht op kunst en cultuur. Gedurende het project verdiept een kinderredactie zich onder andere in theater, beeldende kunst en het erfgoed van Schiedam. Lessen worden afgewisseld met bezoeken aan tentoonstellingen, kunstenaars, een stukje Schiedams erfgoed en de bioscoop. Hierbij wordt de kinderredactie door culturele instellingen voor een deel betrokken bij de programmering van onder andere de jeugdfilms en exposities en brengt hierover adviezen uit. De kinderredactie heeft onder andere al meegedacht met de jeugdprogrammering van het Theater aan de Schie en Wenneker Cinema.

Het doeboek verschijnt in een oplage van 4250 stuks en wordt uitgedeeld in de groepen 5, 6 en 7 van alle basisscholen in Schiedam. Daarnaast wordt het doeboek verspreid in de omliggende gemeenten en is het onder andere verkrijgbaar bij het S’DAM i-punt.

Thema Suikerzoet

Het SchavUIT-doeboek Suikerzoet verscheen in november 2017. In het doeboek komen onder andere de Havenkerk (erfgoed), analoge fotografie (beeldende kunst) en een voorleesverhaal over het zakkendragershuisje aan bod. Het doeboek is verspreid over basisscholen in Schiedam in het SchavUIT Suikerzoetpakket. Ben je benieuwd op welke manieren je in de klas met het doeboek aan de slag kunt gaan? Vraag het ons, stuur een mail naar Renate via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vraag de poster bij ons aan.

Er is meer…

Tijdens de totstandkoming van het eerste doeboek ontstond het idee voor een heus Liduina-bakpakket, met daarin alles om zelf Liduinakoekjes te maken: koekjesmeel, een uitsteekvormpje en een leuke receptenkaart. Omdat het bakpakket een groot succes is gebleken, zijn bij alle doeboeken bakpakketten samengesteld in samenwerking met Molenwinkel De Walvisch. De bakpakketten zijn te verkrijgen bij Molenwinkel De Walvisch en het S’DAM i-punt.

SchavUIT-kunstcrew

In 2016 had het Stedelijk Museum Schiedam een eigen SchavUIT Kunstcrew. Een groepje enthousiaste Schiedamse basisschoolleerlingen dat het museum adviseerde over hoe het museumaanbod nog aantrekkelijker wordt voor gezinnen. Samen met de Kunstcrew ontwikkelden wij het ABC-spel. Hiermee ontdekken gezinnen het Stedelijk Museum Schiedam op een vernieuwende manier. De pilot van het spel was te spelen tijdens de tentoonstelling ‘ABC van de collectie’. De opdrachten uit de speciale spelkoffer prikkelen kinderen (en hun ouders) op een andere manier naar kunst te kijken.

Recept: Koken met Strik

 

 

Hoorspel

Luister en bekijk hier het hoorspel. Of download de volledige tekst.

 

Antwoorden 

Antwoordenvel
Suikerzoet

Antwoordenvel
Feest in Schiedam

Antwoordenvel
Poëzie

Antwoordenvel
Architectuur

Antwoordenvel
Ambachten

Antwoordenvel
Scheepsbouw

Antwoordenvel
70 jaar vrede

SchavUIT suikerzoet  Schermafbeelding 2017 09 01 om 09.51.36 Schermafbeelding 2016 12 13 om 15.09.09 architectuur Schermafbeelding 2016 02 17 om 16.37.03 schavuit scheepsbouw antwoorden 70jrvrede

vivianne

Vivianne

Projectleider SchavUIT-doeboek


“Als projectleider ben ik verantwoordelijk voor de inhoud van het doeboek en de lessen en excursies met de kinderredactie. Daarnaast is het voor mij de uitdaging om ons netwerk zoveel mogelijk te betrekken bij het SchavUIT-doeboek. Door creatieve verbindingen te leggen en verrassende samenwerkingen aan te gaan, maken we met elkaar Schiedam nog leuker voor kinderen.”

Wil je meer weten over de SchavUIT-doeboek of heb je vragen, dan kun je Vivianne bereiken via post@dekleineambassade.nl