In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen maakten wij samen met een kinderredactie een educatieve kinderkrant over democratie, de verkiezingen en alles wat daarbij komt kijken. Kant-en-klaar lesmateriaal over een actueel onderwerp dat je direct in de klas kunt gebruiken.

Meer over het verkiezingsproject

Lesideeën en andere tips!

Hebben jouw leerlingen de verkiezingskrant en de oproepkaart voor de Schiedamse kinderverkiezingen ontvangen? Of wil je gewoon het onderwerp politiek en landelijke verkiezingen een keer goed behandelen? Dan raden wij je aan om de krant samen met de kinderen te bespreken. Discussieer bijvoorbeeld eens over het stemrecht: zou het een recht of een plicht moeten zijn? Of bespreek aan de hand van de afbeelding ‘pannenkoeken bakken’ op pagina 2 de grootste verschillen tussen de grootste politieke partijen. Ook kunnen de kinderen zich in groepjes verdiepen in de standpunten van verschillende partijen.

Laat de kinderen zeker aan de slag gaan met de opdrachten van de stemwijzer. Een goede manier om meer te weten te komen over wat zij zelf belangrijk vinden en welke partij daar het beste bij past. En wat vinden zij van de uitkomsten van de Grote Politieke Enquete? Vinden zij dezelfde onderwerpen belangrijk?

U kunt de krant gezamenlijk lezen, maar de kinderen kunnen er ook in groepjes of individueel mee aan de slag.

verkiezingskrant mockupstemwijzer mockup

                               

 

 

 

 

 

 

        Verkiezingskrant                                                         Stemwijzer

Verkiezingsspecial van Studio PLU!S

Bij de krant is een verkiezingsspecial van Studio PLU!S gemaakt. In deze speciale aflevering van het Schiedamse kindertelevisieprogramma wordt uitgePLU!St hoe het zit met de verkiezingen, stemmen en de verschillende politieke partijen. Ook wordt de verkiezingskrant, de stemwijzer en het stemmen op 15 maart nog eens haarfijn uitgelegd. Deze aflevering vormt een mooie aanvulling op de krant en is zeker de moeite waard om te bekijken samen met uw klas.

 

Terug naar het overzicht