In de aanloop naar de Tweede Kamer- en gemeenteraadsverkiezingen maakten wij samen met een kinderredactie een educatieve kinderkranten over democratie, de verkiezingen en alles wat daarbij komt kijken. Kant-en-klaar lesmateriaal over een actueel onderwerp dat je direct in de klas kunt gebruiken. 

Meer over het verkiezingsproject

Lesideeën en andere tips!

Wil je het onderwerp politiek en landelijke verkiezingen een keer goed behandelen? Dan raden wij je aan om de kranten samen met de kinderen te bespreken. Discussieer bijvoorbeeld eens over het stemrecht: zou het een recht of een plicht moeten zijn? Of bespreek aan de hand van de afbeelding ‘pannenkoeken bakken’ de grootste verschillen tussen de grootste politieke partijen. Ook kunnen de kinderen zich in groepjes verdiepen in standpunten van verschillende partijen. 

Laat de kinderen zeker aan de slag gaan met de opdrachten van de stemwijzer. Een goede manier om meer te weten te komen over wat zij zelf belangrijk vinden en welke partij daar het beste bij past. En wat vinden zij van de uitkomsten van de Grote Politieke Enquête? Vinden zij dezelfde onderwerpen belangrijk? 

Jullie kunnen de krant gezamenlijk lezen en bespreken, maar de kinderen kunnen er ook in groepjes of individueel mee aan de slag. 

 verkiezingskrant mockup  stemwijzer mockup  gemeenteverkiezingenkrant mockup
Verkiezingskrant Stemwijzer Gemeenteraadsverkiezingen krant
Bijlage

Verkiezingsspecials van Studio PLU!S

Bij beide kranten is een verkiezingsspecial van Studio PLU!S gemaakt. In deze speciale aflevering en reportage van het Schiedamse kindertelevisieprogramma wordt uitgePLU!St hoe het zit met de verkiezingen, stemmen en de verschillende politieke partijen. De filmpjes vormen een mooie aanvulling op de krant en zijn zeker de moeite waard om te bekijken samen met je klas. 

Gemeenteraadsverkiezingen

 

Tweede Kamerverkiezingen

Meer burgerschap en democratie?

Op deze site vind je onder ‘democratielessen’ lesmateriaal om de onderwerpen democratie, meedenken en meedoen en gemeentebestuur te behandelen in de klas. 

Naar democratielessen

Meer informatie of gastlessen?

Je kunt verkiezingskranten en gastlessen bij ons aanvragen. Neem daarvoor contact op met Renate van der Donk via 010 2731011 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  

Terug naar het overzicht