Ons streven is om bij alle kinderen een stevige basis leggen voor politieke interesse en bevlogenheid.

In Schiedam doen we dat door zo veel mogelijk kinderen te betrekken bij de Kindergemeenteraad. Kinderen moeten de kans krijgen om te ervaren dat hun stem telt en dat zij zelf het verschil kunnen maken voor zichzelf en anderen in hun omgeving. Niet alleen als kind, maar ook later als volwassene. Daarom geven we in de groepen 7 van alle basisscholen in Schiedam democratielessen.

Wat doen we tijdens de gastlessen?

Tijdens de democratielessen verdiepen de kinderen zich in de wereld van (gemeente)politiek en de taken van de (kinder)gemeenteraad. Dit doen zij onder andere door middel van interactieve spelvormen en filmpjes.

De kinderen worden vervolgens gestimuleerd en uitgedaagd om mee te denken met de Kindergemeenteraad. Verschillende beleidsterreinen en vraagstukken komen hierbij aan bod. Kinderen leren een eigen mening te vormen, leren deze te onderbouwen en gaan hierover in gesprek met elkaar en met anderen. Zo worden zij actief betrokken bij hun eigen leefomgeving en ontdekken wat hun eigen rol hierbinnen is.

Voorbereiding door de eigen leerkracht

Als leerkracht bereid je de democratiegastlessen voor met de kinderen. Dat doe je aan de hand van kant-en-klaar lesmateriaal over democratie en politiek. Bekijk het introductiefilmpje en kies een werkvorm die past bij jouw klas. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een digibord en een internetverbinding.

Introductiefilmpje

Certificaat voor alle deelnemers

Na de lessen krijgen alle kinderen een speciaal certificaat. Het certificaat werd ontwikkeld door de Kindergemeenteraad 2015-2017 en wordt namens de gemeente uitgereikt aan alle kinderen die de democratielessen volgen. Met het certificaat wil de Kindergemeenteraad andere kinderen stimuleren actief na te denken over hoe zij zelf een steentje bij kunnen dragen aan hun eigen leefomgeving én hoe zij zelf rolmodel kunnen zijn.

 

Terug naar het overzicht