Ons streven is om bij alle kinderen een stevige basis leggen voor politieke interesse en bevlogenheid. 

In Schiedam doen we dat door zo veel mogelijk kinderen te betrekken bij de Kindergemeenteraad. Kinderen moeten de kans krijgen om te ervaren dat hun stem telt en dat zij zelf het verschil kunnen maken voor zichzelf en anderen in hun omgeving. Niet alleen als kind, maar ook later als volwassene. Daarom geven we in de groepen 7 van alle basisscholen in Schiedam democratielessen.  

Voorbereiding door de eigen leerkracht 

Op deze pagina vind je kant-en-klaar lesmateriaal waarmee je de onderwerpen democratie en de werking van (gemeente)politiek kunt bespreken in de klas. Gebruik deze materialen ter voorbereiding op de democratiegastlessen. Doet jouw school niet mee met het project Kindergemeenteraad? De platen en uitleg bieden genoeg handvatten om zelfstanding met deze onderwerpen aan de slag te gaan in de klas. 

Doelgroep: groep 6, 7, 8 
Duur: zelf te bepalen 
Benodigdheden: digibord en internetverbinding 

Gebruik de digitale schoolplaten

In de democratielessen behandelen we verschillende thema’s met de kinderen. Dat doen we aan de hand van digitale schoolplaten. Dat zijn afbeeldingen van een stad die diverse aanknopingspunten bieden om met leerlingen in gesprek te gaan.  

  1. Bekijk het introductiefilmpje
  2. Klik hieronder op het onderwerp dat je met je leerlingen wil bespreken en open de bijbehorende schoolplaat op het digibord. 
  3. Houd de pdf met les- en gesprekssuggesties bij de hand. Deze kun je gebruiken om het gesprek op gang te brengen.  

Les- en gespreksuggesties per thema

Democratie   Zorg & welzijn Economie
Wonen & wijken  Natuur & milieu Stad van de toekomst

Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide backgroundSlide thumbnail

Wat doen we tijdens de gastlessen?

Tijdens de democratielessen verdiepen de kinderen zich in de wereld van (gemeente)politiek en de taken van de (kinder)gemeenteraad. Dit doen zij onder andere door middel van interactieve spelvormen en filmpjes. 

De kinderen worden vervolgens gestimuleerd en uitgedaagd om mee te denken met de Kindergemeenteraad. Verschillende beleidsterreinen en vraagstukken komen hierbij aan bod. Kinderen leren een eigen mening te vormen, leren deze te onderbouwen en gaan hierover in gesprek met elkaar en met anderen. Zo worden zij actief betrokken bij hun eigen leefomgeving en ontdekken wat hun eigen rol hierbinnen is.

Certificaat voor alle deelnemers

Na de lessen krijgen alle kinderen een speciaal certificaat. Het certificaat werd ontwikkeld door de Kindergemeenteraad 2015-2017 en wordt namens de gemeente uitgereikt aan alle kinderen die de democratielessen volgen. Met het certificaat wil de Kindergemeenteraad andere kinderen stimuleren actief na te denken over hoe zij zelf een steentje bij kunnen dragen aan hun eigen leefomgeving én hoe zij zelf rolmodel kunnen zijn. 

 

Terug naar het overzicht