Hutten bouwen, kikkervisjes vangen, klimmen en klauteren in de speeltuin, met modder spelen en lekker sporten. Voor kinderen is er bijna niets fijners dan buiten bezig zijn en de wereld ontdekken. Onderwijskundige Renate (zelf opgegroeid in de Brabantse bossen) maakt zich graag sterk voor meer buiten-tijd voor basisschoolleerlingen. Want behalve dat buiten spelen en sporten leuk is, is het ook nog eens enorm goed voor de ontwikkeling van kinderen.

Renate: “De afgelopen jaren zijn er vele onderzoeken gedaan over het verband tussen spelen in de natuur en de ontwikkeling van kinderen. Zo dragen klimmen, klauteren, lopen en rennen bij aan de motorische ontwikkeling en ontdekken kinderen hoe waardevol de natuur is door deze van dichtbij mee te maken. Door met natuurlijke materialen te spelen, wordt ook nog eens hun creativiteit uitgedaagd. Spelen in de natuur is daarmee niet alleen superleuk, maar ook nog eens heel belangrijk!

En wat dacht je van sporten? Kinderen die sporten en bewegen, voelen zich gezonder, fitter, sterker en leren spelenderwijs tal van vaardigheden. De sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen wordt gestimuleerd. Zo leren kinderen samen te werken, doelen te stellen en met teleurstellingen om te gaan. Sport en bewegen zijn daarnaast belangrijke middelen om ervoor te zorgen dat kinderen lekkerder in hun vel zitten.

Om buiten aan de slag te gaan hoef je echt niet ver te reizen met je leerlingen of ingewikkelde excursies te plannen. De omgeving van de school biedt in de meeste gevallen al talloze mogelijkheden. Dat was trouwens ook de conclusie van de Kindergemeenteraad. De Kindergemeenteraadsleden adviseerden in 2015 al dat de Schiedamse kinderen beter zouden moeten weten op welke plekken in de stad zij de natuur kunnen ontdekken en lekker kunnen spelen en sporten. Een advies waarmee wat moest gebeuren, vonden we bij de Kleine Ambassade. Gelukkig was de gemeente dat met ons eens. Samen met de gemeente en een klankbordgroep van kinderen werd de SchavUIT Eropuit ontwikkeld. Volgende week verschijnt alweer de derde editie: een doeboek voor kinderen en gezinnen, maar ook uitstekend te gebruiken in de klas. Het staat vol met spelletjes, natuurontdektips en het laat kinderen kennismaken met gave sporten. Ga er eens mee aan de slag en ontdek hoe veel er in Schiedam te beleven is!"