De 14 leden van de Franciscus Gasthuis & Vlietland Kinderraad hebben onder grote belangstelling van het bestuur, ziekenhuismedewerkers en familie, hun advies gepresenteerd over het kiezen voor gezonde voeding op de kinderafdeling.

Laatst mocht ik bij de Universiteit Utrecht een lezing geven bij het symposium: Kansen in de Klas. Studenten van de opleiding Onderwijskunde en Academische Pabo zaten in de zaal om door externe organisaties geïnspireerd te worden.

Maandag 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Een mooi moment om het eens over die rechten te hebben. De laatste tijd vraag ik me steeds vaker af of we die rechten van het kind voor alle kinderen wel goed genoeg beschermen.

Nieuw! Niet alleen hebben we een gloednieuwe en supergoede Kindergemeenteraad in Schiedam, sinds kort zijn de adviezen per beleidsterrein terug te lezen op een handige flyer!

Na een succesvolle eerste editie is Franciscus Gasthuis & Vlietland op zoek naar kinderen uit groep 6, 7 en 8 die in het schooljaar 2017 -2018 willen plaatsnemen in de Kinderraad. Wil je graag meer weten over zorg en ziekenhuizen? Dan kun je je vanaf nu aanmelden.

Werken bij de Kleine Ambassade, soms een vloek, maar veel vaker een zegen! Want wat is het mooi om in een hecht team vol bevlogen mensen aan projecten mee te werken waarmee we kinderen, jongeren en soms ook volwassenen serieus betrekken bij de omgeving en ze hierbinnen het verschil laten maken.

De eerste zittingstermijn van de Franciscus Gasthuis & Vlietland kinderraad zit erop. Op woensdag 7 juni presenteerden de 14 kinderraadsleden onder grote belangstelling van het bestuur, ziekenhuismedewerkers en familie wat zij de afgelopen maanden hebben gezien en geleerd en hoe zij al hun bevindingen hebben verwerkt in adviezen voor de nieuwe kraamafdeling en kinderafdeling.

Al van kinds af aan vind ik de verkiezingen fascinerend, en sinds ik daadwerkelijk mag stemmen, is deze fascinatie alleen maar toegenomen. De strijd tussen politieke partijen, de debatten, de uiteenlopende standpunten… 

Een eigenwijze, onafhankelijke blik op de wereld is voor de Kleine Ambassade heel belangrijk. Maar om eigenwijs en onafhankelijk te kunnen zijn, moet je beseffen dat je van heel veel zaken afhankelijk bent. Waarom? En wat dat voor ons betekent? Dat vertelde Soesja tijdens de opening van onze nieuwe kantoor…

29 November was het zover: de I’ve Got the #Power Start-up! Ruim 85 jongeren kwamen bijeen om samen met de gemeente en andere organisaties na te denken over Schiedam. Na zo’n bijeenkomst vragen veel mensen mij: wat heeft die avond nu opgeleverd? Volkomen terecht natuurlijk, maar ook superingewikkeld om écht een goed en volledig antwoord te geven. Daarom vandaag een antwoord aan de hand van de ’Kaastheorie’.

Met de plannen voor Afval the Game intens hebben we (samen met de Gemeente Schiedam en IradoNL) de prijs voor ´Beste pilot gedragsverandering´ van het Learning Center Kunststof Verpakkingsafval in de wacht gesleept. Een hele mond vol. We kregen het nieuws van wethouder Alexander van Steenderen die ons verraste met gebak. Wij zijn supertrots!

Op zaterdag 19 november wordt het Wennekerpand omgetoverd tot Klassefilmstudio. Daar is van alles te beleven! Laat je fotograferen als filmster in de photo booth, volg een workshop stopmotionfilmpjes maken of doe mee met de live opnames van Studio PLU!S. En voel jij je een echte filmster? Of wil jij juist heel graag achter de schermen aan de slag als cameraman of -vrouw? Doe dan meteen auditie voor de nieuwste Klassefilm!

Het Verwey-Jonkers instituut presenteerde in oktober week het onderzoek 'De staat van Jeugdparticipatie in Nederland 2016'. Hieruit blijkt dat veel gemeenten in Nederland bezig zijn met jongerenparticipatie, maar dat zij zelf ook aangeven dat die participatie beter moet en dat zij daarvoor graag meer handvatten zouden willen hebben. Wij zijn vereerd dat de Kleine Ambassade in het rapport wordt genoemd als best practice. 

Het nieuwe schooljaar is begonnen! Afgelopen periode hebben wij keihard gewerkt om voor alle kinderen en jongeren weer een gevarieerd educatief aanbod samen te stellen. Wij zijn trots op het resultaat en starten het schooljaar met heel veel zin!

Wij nodigen u graag uit om op donderdag 16 juni samen met andere Schiedammers en de gemeente in gesprek te gaan over afvalscheiding. Gezamenlijk gaan we de koers van een toekomstgericht afvalbeleid bepalen. Dit is het moment om al uw ideeën te delen en zo invloed te hebben op waar de gemeente de komende jaren mee aan de slag gaat.

We roepen het maar al te graag: ‘voorkomen is beter dan genezen.’ En dat is natuurlijk ook zo. Het is bijvoorbeeld fijner als je vooraf weet wat je als puber te wachten staat en je vooraf na hebt gedacht over een heleboel zaken als liefde, relaties, alcohol, roken en gezonde voeding, dan dat je iets overkomt waar je achteraf spijt van hebt of uiteindelijk psychische of medische klachten aan over houdt.

Op woensdagmiddag 30maart is het zover: de grote afsluiting van het project Afval the Game. Kinderen van 36 verschillende groepen 6 zamelen de hele maand maart textiel in, waaronder kinderkleding voor het grote Kinderkleding Ruilfeest. Dit Kinderkleding Ruilfeest is de grote finale van het project: alle basisschoolleerlingen uit Schiedam worden hiervoor uitgenodigd!

Steeds meer gemeenten, instellingen en bedrijven zijn bezig met kinder- en jongerenparticipatie. Fantastisch! Want wanneer je kinderen en jongeren nu betrekt bij hun eigen leefomgeving, leidt dat ertoe dat zij zich hiervoor meer gaan inzetten, dat hun weerbaarheid wordt vergroot en dat er een goede brug kan worden geslagen tussen de jeugd en ‘de grote mensen wereld’. 

Binnenkort gaat er dwars door het Beatrixpark een gratis minibus rijden. Superhandig, want daarmee zijn jullie, jullie broertjes en zusjes, ouders, opa’s en oma’s (en iedereen die mee wil) nog sneller vanaf de parkeerplaats aan de Parkweg bij de speeltuin Fort Drakensteijn, restaurant Parckhoeve of de kinderboerderij! Het busje is nu nog saai wit. Expres hoor, want we vinden het heel leuk als JIJ met ons meedenkt over hoe het busje eruit moet zien!

Iedereen krijgt ermee te maken: verandering. Op 1 september vieren wij dat het alweer een jaar geleden is dat wij kozen voor een grote verandering: de start van de Kleine Ambassade. Soesja grijpt dit jubileum aan om ons mee te nemen in één van haar favoriete onderwerpen, jawel: verandering. Stap in, reis mee en ontdek Soesja’s kleurrijke planetenstelsel.

Op woensdag 1 juli aanstaande organiseren wij in opdracht van de gemeente Capelle aan den IJssel de allereerste Capelse Kinderconferentie. Tijdens deze conferentie denken 87 leerlingen van verschillende basisscholen mee over de nieuwe Jeugdagenda van de gemeente. Wethouder Ans Hartnagel neemt aan het einde van de dag alle adviezen van de kinderen in ontvangst.

Het afgelopen jaar hebben we ons bij de Kleine Ambassade intensief verdiept in de thema’s armoede en fijn opgroeien. We spraken met wetenschappers, (ervarings)deskundigen en andere experts, lazen artikelen over alternatieve oplossingen omtrent armoede, maar gingen bovenal in gesprek met kinderen zelf. Wat zijn onze voorlopige conclusies en aanbevelingen? En: hoe nu verder? Soesja maakt de balans op.

Met regelmaat krijgen wij vragen over de thema’s die wij met kinderen oppakken. Vragen als: is dat niet te moeilijk voor kinderen? Of, dat vinden zij toch niet interessant? Niet zo gek, zelfs wij staan nog wel eens versteld van de grote betrokkenheid van kinderen en de hoeveelheid kennis die zij in huis hebben. Tijd om de vooroordelen de wereld uit te werken. Soesja beantwoordt de drie meest gehoorde vragen.

We zullen het eerlijk bekennen: dat wij zo’n plastic gekte hebben ontketend in Schiedam, heeft ons ook wel een beetje verrast. Achteraf gezien is het te verklaren. Wil jij weten hoe wij het voorelkaar kregen? Lees hier de vier succesfactoren volgens Soesja Boode. En, goed nieuws, deze factoren zijn voor heel veel projecten in te zetten …

Heb je het vorige magazine gemist? Of wil je m gewoon nog even terugkijken. Bekijk 'm hier!

Ons online magazine #3 stond in het teken van Dineren & Debatteren en ons nieuwe armoede project. Wilt u meer weten? Lees en bekijk het magazine hier.

Heb je de DUS?! special van ons online magazine gemist? Geen nood! Hier kun je alle artikelen nog eens rustig nalezen. 

Heb je het vorige magazine gemist? Of wil je m gewoon nog even terugkijken. Bekijk 'm hier!

Dinsdag 30 september was het eindelijk zover: de premiere van Kik'r TV. De grote zaal van Wenneker Cinema was tot de nok toe gevuld met enthousiaste kinderen. Kik’r TV is Schiedamse televisie voor kinderen, gemaakt door kinderen. Actualiteiten, kunst, cultuur, erfgoed, milieu en politiek… in de reportages, interviews en andere programma-items komt het allemaal aan bod.

10 Jaar Tante Yo, de jaren zijn omgevlogen… Onlangs hebben we ons archief opgeruimd. (“Je kunt toch niet alles bewaren Annemiek!”) Toen zag ik weer hoeveel we de afgelopen jaren hebben gedaan. Het begon met mijn eerste opdracht: van obs De Klimop de eerste brede school in Vlaardingen maken. Voor deze school maakte ik onze eerste folder.

Ik ben opgegroeid bij het laatste blok van de Burg. Knappertlaan in Schiedam. In het midden staat een oud zwembad en een speeltuin. Als kind vond ik daar al wat van. De speeltuin zag er versleten uit, dingen waren kapot en niet veilig. Ik stuurde een brief met handtekening naar de gemeente. Ik mocht op gesprek komen, maar aan de speeltuin konden ze helaas niets veranderen.