Iedereen heeft recht op een kansrijke toekomst

Op 1 en 2 december 2015 organiseerde de Kleine Ambassade samen met een groep enthousiaste scholieren en de bibliotheek Schiedam een uniek tweedaags jongerencongres. 60 Jongeren van 15 tot 18 jaar oud lieten zich informeren, inspireren en bogen zich over de vraag: hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat alle jongeren in deze regio kansrijk kunnen opgroeien?

Kansrijk opgroeien

Nederland is een rijk land met goede voorzieningen. Toch kan niet iedereen even goed meekomen in onze maatschappij. Veel jongeren krijgen te maken met schulden, hebben moeite met het kiezen van een passende studie, weten niet waar ze betrouwbare informatie kunnen vinden of hebben weinig oog voor gezondheidsrisico’s. Vaak met gevolgen voor hun toekomst. Wanneer er wordt gezocht naar oplossingen voor deze uitdagingen, wordt bijna nooit aan jongeren zelf gevraagd wat hun ideeën zijn. Met het jongerencongres I’ve Got The #Power wilden wij daar verandering in brengen. We gingen samen met jongeren op zoek naar vernieuwende oplossingen om alle jongeren de kans te kunnen bieden om het beste uit zichzelf te halen.

We’ve Got the Power

Tijdens het tweedaagse jongerencongres, daagden wij jongeren uit om mee te denken over manieren om de problemen rondom kansrijk opgroeien tegen te gaan. We gaven ze een podium en lieten de jongeren zien dat het loont om zich ergens over uit te spreken en dat ook zij invloed kunnen hebben op hun eigen leefomgeving.

Op de website www.ivegotthepower.nl lees je het volledige programma.

Kennis vergaren en inspiratie opdoen

Voordat je ergens een mening over kunt vormen, moet je eerst de kans krijgen om er voldoende kennis over te vergaren. Verschillende experts lieten de deelnemers middels workshops of korte lezingen kennismaken met de uiteenlopende aspecten van armoede en de uitdagingen waarvoor we voor staan om alle jongeren kansrijk op te kunnen laten groeien. Want kansrijk opgroeien omvat veel meer dan alleen ´het hebben of niet hebben van geld´; het probleem vraagt daarom om breed gedragen oplossingen. Onder andere opiniemakers, politici en artiesten waren aanwezig om de jongeren te inspireren en ze te helpen om met een andere blik naar verschillende kwesties te kijken.

Ideeën onder de aandacht

Onder begeleiding van een trainers gingen de jongeren in teams aan de slag met een concrete vraagstukken. Deze vraagstukken werden aangedragen door uiteenlopende organisaties, waaronder de Rabobank, DSW en de gemeente Schiedam. De jongeren werkten hun oplossingen en ideeën uit op de locatie bij de organisatie. Vervolgens verwerkten zij deze in een pitch. Alle oplossingen en ideeën van de jongeren zijn daarnaast gebundeld in een congresbroekje dat na het congres breed werd verspreid.

Bent u benieuwd naar de resultaten?
Vraag het boekje bij ons aan via de site www.ivegotthepower.nl!

Dineren en debatteren

We sloten het congres af met een sfeervolle editie van Dineren en Debatteren in de Korenbeurs in Schiedam. Een bijzondere avond waarbij de jongeren dineerden en in gesprek gingen met onder andere wethouders, ambtenaren, directeuren van bedrijven en publieke instellingen. Tussen de gangen door pitchen de jongeren hun ideeën.

 

soesja

Soesja

Projectleider Jongerencongres


“Met dit project wil ik de kracht van jongeren onder de aandacht brengen, ze zijn creatief, eerlijk en denken niet in beperkingen.” 


Wil je meer weten over dit project? Dan kun je Soesja bereiken via post@dekleineambassade.nl