Voor rkb De Vlinder in Schiedam verzorgen wij sinds dit schooljaar een kunst- en cultuurprogramma op maat. De Vlinder deed al vaker mee met de projecten van De Kleine Ambassade (voorheen Stichting Kik’r). Toen wij in april 2014 ons nieuwe aanbod aan de school presenteerden, gaf de directie aan dat zij op zoek was naar een partner die haar gehele kunst- en cultuuraanbod zou kunnen verzorgen. Een samenwerking die wij met veel plezier zijn aangegaan.

Aanbod op maat

Binnen de kaders en eisen van de gemeente ontwikkelden wij een kunst- en cultuurprogramma op maat. Een doorgaande leerlijn van groep 1 t/m 8, bestaande uit bijzondere projecten van hoog niveau die plaatsvinden onder schooltijd. Het programma kwam tot stand in samenspraak met de school. De teamleden droegen zelf wensen en ideeën aan, die wij vervolgens hebben ingepast.

Met het programma kunnen wij ook een deel van het werk en de regeldruk van leerkrachten uit handen nemen. De lessen worden gegeven door de docenten van de Kleine Ambassade of vakdocenten. Hebben de leerkrachten behoefte aan extra lesmateriaal dan verzorgen wij dat ook. Hierin vinden zij tips, tricks en extra verdieping.

Verbinding met de stad

Wat het programma van De Vlinder extra bijzonder maakt, is dat het is opgesteld vanuit een samenwerking met kunst- en cultuurinstellingen in Schiedam. Het leggen van die verbinding met de stad was een belangrijk doel. Wij zetten onze goede contacten met verschillende kunst- en cultuurinstellingen in, om het aanbod nog beter aan te sluiten en gezamenlijk tot een passend geheel te komen.

Belevingsgericht

Het programma dat wij ontwikkelde voor De Vlinder heeft nog een belangrijk Kleine Ambassade kenmerk, het is belevingsgericht onderwijs. Dat wil zeggen dat de kinderen niet alleen theoretische kennis opdoen, maar ook zelf op onderzoek uitgaan om die theorie in de praktijk te ervaren of te toetsen.

De komende tijd zetten we samen met het team van De Vlinder inhoudelijk de puntjes op de i. Het plan is om de komende jaren met elkaar een kunst- en cultuurprogramma van hoge kwaliteit neer te zetten. Samen met de school en de culturele instellingen in Schiedam zorgen wij ervoor dat die kwaliteit op het gebied van kunst-, cultuur- en erfgoededucatie blijft gewaarborgd.

Kik’r TV

Eén van de eerste projecten was Kik’r TV. Bekijk hier de twee afleveringen die De Vlinder maakten. Hierin gaan de kinderen zelf verder in op het nieuwe kunst- en cultuurprogramma.